Горещи новини

Призив от индустрията: Не давайте оръжиe на роботите!

| 18:00

Редица компании за роботи публикуваха отворено писмо, в което обещаха да не подкрепят военната употреба на техните роботи и софтуер и призоваха други индустрии да последват примера им. В списъка фигурират Agility Robotics, ANYbotics, Boston Dynamics, Clearpath Robotics, Open Robotics и Unitree Robotics.В писмото си, разпространено от Businesswire, компаниите отбелязват, че роботите, подобно на дроновете, имат широк спектър от приложения за мирни и дори спасителни цели, но могат да бъдат превърнати и в бойни машини.

„Ние вярваме, че добавянето на оръжия към роботи, които се управляват дистанционно или автономно, широко достъпни са за обществеността и могат да се придвижват до места, където хората живеят и работят, създава нови рискове от увреждане и сериозни етични проблеми“, пише групата.

Освен това компаниите подчертават, че използването на роботи като оръжие ще подкопае доверието на потребителите в новите технологии и ще заличи огромните ползи, които роботите могат да донесат на обществото. „Убедени сме, че ползите от тези технологии за човечеството далеч надхвърлят рисковете от злоупотреба“, казват производителите.

Осъзнавайки, че техният ангажимент сам по себе си не е достатъчен за пълното премахване на тези рискове, компаниите призовават за сътрудничество политиците с цел насърчаване на безопасното използване на роботите и предотвратяване на злоупотребата с тях.

Източник: technews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
МОНДИАЛ 2022 КАТАР
error: Content is protected !!