Горещи новини

Преживяла Чернобил: Адът започна след 6 месеца

| 17:10

Украинката Янина Скарлет била само на 3 години, когато се е случила катастрофата в Чернобил. Родният ѝ град е на малко по-малко от 300 километра от Чернобил, така че жителите са понесли големи последствия.

„Не помня добре самото събитие, но знам, че всички около мен бяха объркани след експлозията. Когато най-накрая научихме какво се е случило, объркването се превърна в голяма загриженост“, разкрива тя.“ След 2 седмици научихме какво се е случило.“

„Чак когато други държави откриха, че нещо не е наред, правителството ни информира за ситуацията и ни препоръча лечение с йод, за да се намали вероятността от потенциални здравни усложнения, дължащи се на радиация. Дотогава през цялото време бяхме изложени на радиацията. Ядохме плодове и пиехме вода. Шест месеца по-късно хората започнаха да се разболяват, а аз бях сред тях ”, описва тя.

Тя страда от последствията от радиацията и днес. Имунната ѝ система е толкова увредена, че при най-малката настинка трябва да отиде в болницата. Освен това има припадъци, мигрена и кървене от носа. Нейното семейство след инцидента успява да получи убежище в Америка, така че Янина е израснала в Ню Йорк, но, както казва тя, и там не е било лесно. Връстниците ѝ се присмивали и казвали, че е радиоактивна, а на 16-годишна възраст, когато гледала X-Men, животът ѝ се променил.

„Като че ли виждах себе си, исках да се присъединя към тях. Това беше първият път, когато осъзнах, че не съм жертва, а боец. Аз помагам на хората да се справят със своите травми ”, намери тя.

Той признава, че все още ѝ е трудно да говори за това. Когато видяла, че излиза сериал за Чернобил, също ѝ повлияло зле.

„Беше трудно и болезнено да се гледа. Когато видях как някои хора не осъзнават сериозността на ситуацията, дори когато виждаха как хората умират от радиация, това ми напомни ужасите, през които минаваха много от нашите хора“, казва тя.

Източник: fakti.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!