Горещи новини

Предстои масово поскъпване на лекарствата с между 10-15%

| 13:40

Между 10 и 15% ще се вдигнат цените на най-търсените лекарства. Най-голям ще е скокът при медикаментите без лекарско предписание, голяма част от които са за простуда и симптоми на COVID-19.Това коментира пред Нова тв председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов. Неотдавна Костов прогнозира дори 20% скок на цените на  лекарствата.

„Това увеличение не идва от аптеките, а от нашите доставчици, производителите, вносителите. То отразява разходите, които се правят от тези участници от пазара“, добави той.

Увеличението ще засегне над 1000 лекарства, но в рамките на 10-15%. Костов уточни, че за лекарствата без лекарско предписание има специална регулация на цените и те не могат да бъдат вдигани повече от размера на инфлацията. Законът обаче ограничава увеличаването на цените на медикаментите, изписвани по лекарска преценка.

Около 350 са лекарствата, които не достигат в аптечната мрежа поради нарасналото им търсене. Те обхващат всички терапевтични групи лекарства – от ревматоиден артрит до онкологични заболявания, посочи още Николай Костов.

Източник: trafficnews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!