Горещи новини

Предстои ли поскъпване на хляба?

-17:14-Razloginfo.com

Жътвата на ечемика и пшеницата закъснява заради обилните дъждове през последния месец. Прогнозите са закъснението  да е от 7 до 15 дни за всяка от културите.

Въпреки това зърнопроизводителите са оптимисти, че ще има достатъчно зърно за хляб. Колкото до изкупната стойност – очакват повишаване.

Жътвата на пшеницата в Добруджа ще се забави с около 15 дни, заради необичайно хладната пролет и обилните дъждове. В Бургаска област забавянето ще е с около седмица до 10 дни

В област Добрич няма наводнени посеви или данни за влошаване на качеството на зърното, заради дъждовното време.Освен от добива зърнопроизводителите се интересуват и от изкупната цена на пшеницата. Миналата година заради лоши метеорологични условия реколтата в Бургаско беше далеч от очакваната. Подобна била ситуацията и в Европа, затова цената на тон пшеница достигнала през пролетта на 2020 година 420-430 лева на тон.

Цената се определя от борсата, уточняват от бранша. Хлебопроизводителите обаче на са толкова оптимистично настроени и предвиждат поскъпване на хляба.

Според председателят на Съюза на хлебарите и сладкарите в област Добрич големите производители  няма да допуснат поскъпване на хляба повече от 11 %.

„Към момента колегите зърнопроизводители са спокойни, че реколтата ще бъде добра като количество и много качествена. Това е добра новина, защото една много малка част от реколтата отива за вътрешно потребление”, обясни за NOVA Мариана Кукушева – председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

Източник: blagoevgrad.eu

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!