Горещи новини

Предполага се, че сигналите за бомби в училищата да са дело на хакерски групи, свързани с Русия

-21:15-Razloginfo.com

Блокиран учебен процес след заплашителни мейли за поставени взривни устройства в десетки училища в София, Варна и Бургас. По случая работи отдел „Киберпрестъпност“. Мейлите са от името на Егор Синянский и непозната организация.Експертите са проследили IP адреса на изпращача като е установено, че той не е български. В канала си в Телеграм организацията, изпратила имейлите, прокламира омраза срещу човечеството и децата. Това е безпрецедентна хакерса атака.

Експерти и преподаватели са категорични, че става въпрос за хакерска атака, която има за цел да всее смут и паника, а не е сериозна заплаха. Разследването трябва да установи от къде е изпратен имейла. Предполага се, че може да става въпрос за хакерски групи, свързани с Русия.

Точно в 9 сутринта на електронната поща в столичното 23-то училище получават имейл със заплаха, гласящ в няколко изречения, че човечеството трябва да бъде унищожено и че са поставени тротили на училището. Подателят е Егор Синянский.

Първоначално служители на охранителната фирма направили обход, след това на място пристигнали и полицаи.

„Това, което ние може да направим, е да засилим контрола, да не допускаме външни лица в училището. В нашия бранш доста често се случва. В училищата скоро не сме имали заплахи“, каза Богдан Стойчев – собственик на охранителна фирма пред БНТ.

От училищната управа преценили, че евакуация за 24 часа би предизвикала ненужна паника и уведомили родителите, че по тяхна преценка учениците могат да останат у дома. Заплахи получили и други училища – Подуяне, Слатина и Красно село.

„В нашия район още две училища са в учебен режим, останалите са евакуирани и ще подновят учебния процес в утрешния ден. Много дълго вече не сме имали такива сигнали. Аз си спомням преди 10 години бяха често явление. Техните послания обикновено звучат по друг начин. Някой се опитва да създаде една изключително сложна суматоха“, каза Нина Чанева – директор на 23 СОУ „Фредерик Жолио-Кюри“.

В 9.00 сутринта 30 училища в Бургас също получават заплашителния имейл. Предприета е незабавна евакуация, а някои учебни заведения са останали запечатани до идването на полиция.

„Казахме на децата, че отиваме на разходка. Те се зарадваха много“, каза Радостина Ралева – преподавател ОУ ,,Васил Априлов“ Бургас.

„Разследващите институции в РСМ не могат да се справят с тези заплахи, да разберат откъде идват, какъв е този център, или организирана група, която ги изпраща. Всяка седмица има подобни заплахи, които накъсват учебния процес. Водят дотам, че антитерористичните групи трябва да обследват училищата по няколко часа. Всичко това руши трайно учебния процес в РСМ. Последните месеци имаше арести на двама тийнейджъри на по 14 и 15 години. Тези арести не доведоха до това бомбените заплахи да спрат. Не може да предполагаме откъде идват тези заплахи, как са организирани, те са главно по мейл. Използват се фалшиви ИП- адреси“, обясни Виктор Стоянов от фондация „Македония“.

Източник: trafficnews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!