Горещи новини

Предлагат учебната година да започне на 5 септември

-10:47-Razloginfo.com

Министърът на образованието академик Николай Денков потвърди пред БНТ, че се очаква новата учебна година да стартира по-рано.Учебната година може да започне на 5 септември, но министърът заяви, че това решение не е на всяка цена и ще бъде дискутирано допълнително.

„Няма да затваряме училищата, ако няма запълване на леглата. Преди имаше училища без нито един заразен и те бяха онлайн. Това вече ще бъде премахнато. Само ако имаме проблем, тогава ще карантинираме клас или ще затваряме училищата. Преди Коледа около 88% бяха в училище, а 12% бяха във вкъщи. Сега може би и заради Омикрон процентът на онлайн обучаващите се увеличи. От МОН зависи максимално добре да организираме учебния процес. Не трябва да позволяваме да се разболяват учителите и те да имат тежки последствия.Работим заедно с Министерството на здравеопазването да има тестване в училище, за да може да осигурим спокойно присъствено обучение. В момента имаме 50% ваксинирани учители, учениците от гимназиалния етап са около 15%, карантинирани са се увеличили три пъти в рамките на последните седмици. Не е спряна процедурата по тестовете. Има нова поръчка с коригирани правила. Тестовете са една от малкото мерки, с които можем да избегнем епидемичен взрив. В тези тестове не е важно да хванеш всеки един, който е болен, а те успяват да предпазят взрив в класа и в училището, от които всички да се заразят. Убеден съм, че тестовете са необходими, но няма как да решат изцяло проблема. Според мен е по-добре тестовете да бъдат два пъти седмично, но в момента нямаме такъв брой тестове. За ученици и учители ваксините ще бъдат доброволни. Има пропуски, но те са доста индивидуални и зависи от самия ученик или от училището. В един момент можем да дадем ваканция, за да си починат учениците и преподавателите от тази тежка ситуация. На този етап вървим по график и няма да има промяна в тази учебната година. Коментираме започване на новата учебна година по-рано и най-вероятната дата ще бъде около 5 септември. Не искам да кажа, че ще стане, защото е необходима дискусия. Ако има тежка реакция няма да стане. Ние искаме да убедим хората, че това е правилно“, заяви академик Денков.

Източник: trafficnews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!