Горещи новини

Предлагат пълен локдаун в Благоевград за три седмици

-11:30-Razloginfo.com

Броени дни след извънредната сесия на Общински съвет – Благоевград, която се състоя на 13 ноември и на която бе предложено да се сформира комисия за борба с COVID – 19 към местния парламент, тя вече е факт.

Днес се състоя първото ѝ заседание. В комисията членуват 9 общински съветника, а именно: Радослав Тасков, Мария Гошева, Христо Ковачки, Кирил Илиев, Мехмед Вакльов, Цветозар Балабанов и Георги Корчев. Председател е д-р Павлин Янкулски, а зам.-председател д-р Владимир Пандев. Комисията ще заседава всяка седмица, при необходимост ще се провеждат и извънредни заседания.

На днешното първо съвещание бе поканен и кметът инж. Румен Томов, на който е било предложено да се направят структурни промени в състава на Общинския кризисен щаб, така че в него да могат да влезнат д-р Янкулски и д-р Пандев, които да отстояват исканията на гражданите, предвид на това, че местните парламентаристи всъщност имат точно такава функция.По време на първото заседание на комисията са обсъдени над 30 предложения, част от които, по думите на Томов, вече са обсъждани на заседания на Щаба.

Д-р Янкулски от своя страна каза на брифинг, че основното, за което ще настояват е да се прекрати практиката – направления за безплатен ПСР тест да се дават в сградата на РЗИ – Благоевград. Идеята е в МБАЛ – Благоевград да бъде обособено специално помещение, в което това да се случва, за да се предотврати практиката – потенциални носители на коронавирус да обикалят града. Друго конкретно предложение е в борбата с вируса да се включат COVID таксита, които да извозват болни при недостиг на линейки. Също така се предлага по-активно участие на психолози в борбата с вируса.

От повече от седмица на национално ниво се коментира предложението – кръвна плазма за лечение на средно тежки и тежки случаи да може да се взима на повече места, а не само в София. В тази връзка на заседанието на комисията общинските съветници от ДПС са заявили готовност да закупят необходимия апарат. Въпросът сега е дали ще се открие специалист, който да оперира с него.

Заседанието на комисията продължи и след брифинга на медиите като са били направени още няколко интересни предложения. Едно от тях е за въвеждането на ПЪЛЕН lockdown в Благоевград, като се прави следното уточнение: Пълно затваряне на всички учреждения с изключение на аптеки, хранителни магазини, държавни и общински учреждения, бензиностанции и банки (срока на затваряне да е три седмици, считано от понеделник (23.11.2020 година); Комисията предлага и вечерен час до 20:00 часа за всички ученици до 12 клас.

Решенията на комисията ще бъдат изпратени с протокол, като препоръка до Общинския кризисен щаб.

Източник: E79 News

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!