Горещи новини

Предлагат локдаунът да продължи до Ивановден?

-15:54-Razloginfo.com

Ограничителните мерки и частичното затваряне заради коронавируса да бъдат удължени поне една седмица след Нова година, предложи шефът на Националната здравноосигурителна каса проф. Петко Салчев по време на брифинг на здравното министерство с участието на Българския лекарски съюз.

По думите му това се налага, защото веднага след новогодишните празници започва поредица от имени дни.

„Моето професионално мнение е минимум една седмица след новогодишните празници, защото тогава съвпадат и с други празници – да не натоварваме системата“, заяви проф. Салчев.

На 1 януари българите празнуват Васильовден, на 6 януари е Йордановден, а на 7 януари половин България празнува Ивановден. Опасенията са, че тогава има голям риск от събиране на много празнуващи и разнасяне на заразата.Здравният министър Костадин Ангелов не коментира идеята, но обеща, че решенията за отхлабване на мерките ще бъдат вземани с разум, а не с емоция, както и с вслушване изцяло в мнението на експертите.

„Ще положим всички усилия да управляваме кризата с разум, ще чуваме колегите си и ви обещавам, че няма да се ръководим от емоции при вземането на решения“, каза проф. Ангелов.

Според председателя на БЛС д-р Иван Маджаров засега е рисковано да се разхлабват ограничителните мерки, защото лавината ще залее отново болниците.

Той изцяло подкрепя да не бъдат сваляни, но не се ангажира с предложение докога да действат или кога да бъдат вдигнати.

„Предварителни прогнози колко време и при какъв брой заразени, са неуместни в ситуацията, защото годината показа, че са невалидни“, каза шефът на БЛС.

„Мисля, че на всички вече ни стана ясно, че наистина имаме необходимост да задържим темпа на запълване на болничните легла, особено на интензивните отделения“, категоричен беше д-р Маджаров.

Той подчерта, че от БЛС настояват да противоепидемичните мерки не бъдат отпускани преди празниците.

„За нас всякакво отхлабване би било рисковано за здравната система да изпаднем в още по-тежка ситуация“, заяви шефът на съсловната организация на медиците у нас.

Той напомни, че ако сегашният локдаун не беше въведен, щяхме да стигнем до ситуация, каквато наблюдавахме в Италия през пролетта – лекарите да решават на кой пациент да изключат апарата за дишане.

Първоначалният план на държавата беше частичното затваряне да бъде вдигнато на 21 декември, като се започне най-напред от детските градини. Все повече гласове на медици обаче се надигат срещу отварянето на заведенията и големите магазини.

Те идват на фона на прогнозата за трета вълна на епидемията от коронавирус, която пък бе направена по време на Европейския съвет с участието на българския премиер Бойко Борисов миналата седмица.

Източник: E79 News

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!