Горещи новини

Предлагат изтеклите до 30 юни ТЕЛК решения да важат до края на 2022 г.

| 13:32

Решенията на ТЕЛК и НЕЛК, които са изтекли в периода 31 март 2020 г. – 30 юни 2022 г., да останат валидни до края на годината, предлагат депутати от ПП. Условието е човекът с инвалидност да е подал заявление за преосвидетелстване до 15 юли.


Срокът на експертните решения бе удължаван няколко пъти заради пандемията. Последното решение бе свидетелствата, които са изтекли до 31 март 2022 г., когато епидемичната обстановка в страната бе прекратена, да продължат да важат до 3 месеца след това, или до 30 юни. Действието на всички изтекли след 31 март решения бе прекратено веднага и заради това стотици хора не могат да получат пенсиите си понеже преосвидетелстването отнема време и прегледите на много от тях са насрочени за месеци напред. По тази причина се предлага новото удължаване на срока, което да важи и за хората, чиито решения са изтекли в периода 31 март – 30 юни. Такова предложения внесоха преди седмица и от ГЕРБ.

Изплащането на пенсиите по експертните решения, изтекли между 1 април и 30 юни, също ще продължи, предвижда проектът. Това ще важи и за социалните плащания от Агенцията за социално подпомагане. Хората, които попадат в тази категория и на които им е била спряна личната помощ отново ще имат достъп до нея. Освен това направленията, издадени въз основа на ТЕЛК и НЕЛК решенията между 1 април и 30 юни, ще важат до края на годината.

Източник: tribune.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!