Горещи новини

Предлагат бащите да имат право на двумесечен платен отпуск за отглеждане на дете

| 18:20

Бащите ще имат право на два месеца платен отпуск до навършване на 8-годишна възраст на детето. Това предвиждат промените в Кодекса на труда, публикувани за обсъждане на сайта на социалното министерство.По сега действащото законодателство всеки от родителите има право на 6-месечен неплатен отпуск, като пет от тях може да прехвърлят от единия на другия родител.

„Преди няколко дни бяха оповестени промените в Кодекса на труда, които предвиждат да се въведе нов вид отпуск за бащинство от два месеца, за всеки баща, който има дете до 8 години. Промяната идва от една европейска директива за равновесието между професионалния и личния живот и тя трябва да бъде въведена в българското законодателство. Измененията ще станат факт вероятно от 1 август”, обясни националният секретар на КНСБ Величка Микова.

С предложените изменения не отпадат шестте месеца неплатен отпуск, запазват се и за двамата родители. „С новия вид отпуск обаче се дават два платени месеца само на бащи или осиновители. Те могат да се ползват самостоятелно”, добави тя.

Родителите са позитивно настроени към промените в Кодекса на труда. „Одобрявам предложението, смятам, че един баща трябва активно да участва в отглеждането на детето – какъв по-добър начин от това да си вземеш платен отпуск и да се включиш, когато майката няма възможност”, казва Даниел Дюлгеров.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!