Горещи новини

Преди Пирин пее: Участник в Триетажното хоро от Баня на първия събор ще бъде и на 60-ото издание

| 15:35

В деня, в който се ражда осмото правнуче на баба Любка и дядо Ванчо, те отвориха старите албуми, за да се върнат години назад и да си спомнят младостта. Любка и Иван Маркови – хората отдали живота си на читалищната дейност, предоставиха снимки от Първото издание на Събора на народно творчество „Пирин пее“ до днес. Читалище „Просвета -1908“ в село Баня организира изложба с архивни снимки.Иван Марков е един от малкото живи хора, които взимат участие в първия събор на „Пирин пее“ през 1962 г. Разказва ни, че заедно с други банялии са помагали за направата на голямата сцена. Започва дейността си в читалището като тамбурджия, след това дълги години пее в мъжката група. Основен участник е в Триетажното мъжко хоро, като винаги е бил на втория етаж. С умиление ни разказва, че когато са правили Кулата, не винаги опитите са били успешни, мъж е чупил крак, друг – зъб, но това не ги е отказало, напротив, мотивирало ги е още повече да я правят и е горд да види, че тази прекрасна традиция е съхранена до днес.

Редом до него, не само в живота, а и в читалищната дейност, е неговата съпруга Любка, която е дългогодишен водач на женската певческа група. Участвала е в няколко събора ,,Пирин пее“.

Днес те са горди, че семейството им продължава мисията им. Дейни участници в читалището днес са дъщеря им, зет им и трима от внуците им.

Иван Марков ще бъде един от тримата доайени, който ще се качи на Предел, заедно със самодейците, които ще представят Баня на тазгодишното, юбилейно издание на събора.

Представете си какво е чувството да се върнеш цели 60 години назад, да си спомниш младостта, да видиш последователите си и отново да преживееш емоцията и вълнението покрай „Пирин пее“.

 

Източник: agencia.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!