Горещи новини

Правната комисия закри спецправосъдието

| 20:15

Парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси подкрепи и на второ четене да се закрият Специализираният наказателен съд, Апелативният специализиран наказателен съд, Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура.Разпоредбата от промените в Закона за съдебната власт беше одобрена с 12 гласа „за“ и 5 „против“ в комисията.

Депутатите обсъдиха текстовете в преходните и заключителните разпоредби, с които се урежда кадровият статут на съдиите, прокурорите и следователите след закриване на специализираното наказателно правосъдие и условията и реда за тяхното преназначаване. С разпоредбите се определят правомощията на съответната колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) да разкрие съдийски, прокурорски и следователски длъжности.

Предложение на Мирослав Иванов от „Продължаваме Промяната“ предвижда съдийската колегия на ВСС да приеме решение за разкриване на длъжности на съдии в съдилища, съответни на закриваните в Специализирания наказателен съд и Апелативния специализиран наказателен съд, като „в един съд да се преназначават до една четвърт от съдиите от закрития Специализиран наказателен съд и до една трета от съдиите от закрития Апелативния специализиран наказателен съд“.

Срещу квотния принцип възразиха от ГЕРБ-СДС и от „Възраждане“. „Не може да въвеждате квотен принцип, не можете да вървите срещу волята на магистратите, не можете принудително да ги заселвате из страната на принципа една трета, една четвърта, една пета – квоти, които сте предвидили в предложението си”, коментира Дани Каназирева (ГЕРБ-СДС). „Ако приемете този текст, няма да има магистрат, който да не обжалва”, предупреди тя. По думите й това ще блокира всички дела.

Атанас Славов („Демократична България“) предложи обобщено предложение между първоначалното  на Министерския съвет и това на „Продължаваме Промяната“. Той посочи, че намира квотното разпределение за оправдано, но предложи да се добави като критерий и натовареността на съда. Няма да има блокиране на дела, заяви Славов.

Преди това правната комисия прие след освобождаване от длъжността „административен ръководител“ и „заместник на административен ръководител“, лицата, по тяхно искане, да се връщат на заеманата преди избора длъжност на съдия, прокурор и следовател или да остават на длъжност съдия, прокурор или следовател в органа на съдебната власт, на който са били административен ръководител или съответно заместник на административен ръководител.

Източник: marica.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
МОНДИАЛ 2022 КАТАР
error: Content is protected !!