Горещи новини

Правителството поема нов дълг от 4,298 млрд. лева

| 14:02

Правителството поема нов през 2022 г., който е в размер на 7 милиарда лева. От тях 3 милиарда лева са стар дълг, който ще се рефинансира. Така стойността на новия дълг е 4,298 млрд. лева.Това обяви премиерът Кирил Петков след заседанието на Министерския съвет.

Той подчерта, че на заседанието е приета стратегия за управление на държавния дълг за периода 2022 – 2024 г.

„Дефицитът от 4,1% от БВП е само функция на факта, че инвестиционната програма на правителството ще е много по-голяма – в размер на 5.8% от БВП, което дава възможност да я осъществим. Ако тя не се реализира, бюджетът е в излишък“, обясни министър-председателят.

Министър-председателят обяви, че се сформира работна група между министерството на енергетиката и министерството на финансите заради проблемите на общините с високите цени на тока.

„Ще искаме да видим размерите на финансовите проблеми на общините, които не могат да заплащат тези услуги. Във всяка такава община ще изпратим проверка от АДФИ, за да сме сигурни, че липсата на средства не е функция на непрозрачни обществени поръчки”, заяви Петков.

Източник: epicenter.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!