Горещи новини

Правителството е поискало от „Лукойл Нефтохим“ да не вдига цените

| 10:59

Правителството е поискало рафинерията „Лукойл Нефтохим“ да не вдига цените на горивата според движението на цените на петрола сорт „Брент“ на борсите, защото българският нефтокомбинат работи с руски петрол, който в момента е в пъти по-евтин.Това обяви премиерът Кирил Петков по време на течащия в блиц контрола в парламента.

Отговорът обаче бил, че цените на горивата се определят от швейцарската фирма „Литаско“ и те не се продават директно от рафинерията към бензиностанциите.

Правителството „насърчило“ „Лукойл“ и да не покачва цените на горивата, дори след като се повишава цената на суровия петрол, защото има период от 7 дни между това, което се преработва и това, което се продава, обясни още премиерът Кирил Петков.

„Те заявиха да обсъдим този факт дори в днешния ден. Ще се опитваме да използваме този микс, поне тези покачвания да са по-плавни“, каза Петков по отношение на рязко покачващите се цени на бензин и дизел.

Той обясни, че имал много срещи с компанията и от нея уверили правителството, че имат алтернативна доставка на суров петрол. Гарантирали и, че имат и план Б за доставка на петрол, ако бъдат спрени доставките от Русия.

Енергийното министерство пък търси увеличение на доставките на природен газ през Гърция, добави Петков.

Източник: trafficnews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!