Горещи новини

По 900 лева от БЧК за 405 домакинства, пострадали при наводненията в Карловско

| 10:41

С подкрепата на Международната организация на Червения кръст, в която ние членуваме, сме изпратили спешен апел за над 9 милиона швейцарски франка за цялата следваща година. 405 от най-засегнатите домакинства при наводненията в Карловско ще бъдат подпомогнати от БЧК. До края на месеца те ще получат по 900 лева. За пострадалите ще осигурим и хигиенни пакети и почистващи материали. Това коментира пред bTV Ясен Свиленски, директор на дирекция „Мениджмънт на бедствията“ към БЧК. Той акцентира върху партньорството с „Български пощи“, които няма да удържат никакви пари, а цялата сума ще бъде за хората.Свиленски разказа и за помощта, която БЧК оказва на украинските бежанци у нас.

Още в началото на конфликта в Украйна ние отворихме нашия първи пункт в централата за помощ на пострадалите. Обявихме национална капмания за набиране на средства и дарения. До момента сме подпомогнали над 150 000 украински граждани на територията на България – с хранителни пакети, завивки, бельо, дрехи, хигиенни пакети. Някои от тях са преминали и курсове по български език, посочи Свиленски.

Нашата помощ продължава. Към момента предоставяме зимни дрехи, обувки, хигиенни материали, най-необходимото. Основните нужди са осигуряване на подслон, дрехи и храна.

Свиленски посочи, че БЧК е партньор на България и ролята на центъра е спомагателна. Към момента молбата към нас беше да се запълни луфта при изхранването на украинските бежанци, останали без храна. Търсят се допълнителни механизми за това, необходима е топла храна, посочи експертът. Около 30% от украинците, пристигнали в България, се нуждаят от психо-социално подкрепа, каза още той.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
МОНДИАЛ 2022 КАТАР
error: Content is protected !!