Горещи новини

„По-старите“ хора ползват Фейсбук, тийнейджърите – Инстаграм, Тик Ток и Снапчат

| 18:07

Социалните мрежи и приложенията в интернет, които ползват децата, са съвсем различни от тези, с които са свикнали възрастните.

Най-популярната онлайн медия сред пълнолетните българи – Фейсбук например е едва на пето място по предпочитание сред учениците. Това показват данни от допитване сред 2383 деца между 6-и и 8-и клас от столични училища. Едва 36% от тях заявяват, че ползват мрежата на Марк Зукърбърг.  Някои дори посочват, че тя е за „по-старите“ хора. За сметка на това 80% от учениците влизат редовно в Инстаграм. Почти толкова – 77,8% са тези, които ползват Тик Ток. След това се нареждат мрежите Снапчат и Дискорд, използвана и за онлайн игри.

Възрастните изостават със знанията

Днес децата от много малка възраст вземат телефона, вземат таблета, влизат на места, където повечето възрастни не могат да стигнат. Много често родители и учители, трябва да възпитават и да дадат знания на  деца, които всъщност имат в пъти по-богата култура на ползване на съответните социални мрежи, обясняват от ГДБОП.

Сега имаме първото поколение, израснало в интернет, коментира и експертът по национална сигурност Владимир Бронфенбренер.

Преди 20 години повечето съвети, които даваха родителите на децата, бяха-„не говори с непознати на улицата, не си играй с възрастни, не взимай подаръци от възрастни“. В днешно време има нещо, което е много по-популярно, лесно да се извърши и травмиращо децата като кибер престъпленията.

Дамите също са застрашени

Жените са другата група в интернет, освен децата, която е застрашена от кибер престъпления. Има оплаквания от дами на различна възраст, които са били изнудвани, заплашвани, че ще се разпространят техни голи снимки например. Подобни заплахи има и срещу мъже, но в повечето случаи те по-лесно преживяват такъв тип унижение. Много по-лесно е да се урони престижът на едни дете или на една жена, обясняват разследващи.

Източник: standartnews.com

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
МОНДИАЛ 2022 КАТАР
error: Content is protected !!