Горещи новини

Почти цяла България е в тъмночервената COVID зона

-15:18-Razloginfo.com

Рекорден брой нови заразени с COVID-19 отчитат здравните власти за последното денонощие. От днес почти цяла България е в тъмночервената зона, след като Разград и Търговище също преминаха прага от над 500 заразени на 100 000 души. Единственото изключение за момента остава област Кърджали. Средната заболеваемост за страната се покачи на 1582 заразени на 100 000 души.В Националния център по заразни и паразитни болести, чрез секвениране, са анализирани 234 клинични проби на коронавирус. Те са взети от пациенти с COVID-19 в периода 03-13 януари.

При 129 (55.1%) проби се установи вирусен вариант Омикрон, а при 105 (44.9%) – варианта Делта. Най-голям брой от случаите на новия вариант са засечени в град София. На второ място се нарежда Стара Загора.

Съкращаването на срока на валидност на зелените сертификати от една година на 9 месеца не е дискриминация, твърдят адвокати по медицинско право, а напротив. При липсата на подобен документ може да се стигне до сериозни рестрикции за пътуване, което вече ще ограничи правата ни за придвижване.

Предстои и одобрение на ЕМА за две лекарства срещу COVID-19 – на Merk и Pfizer. Те ще са във вид на таблетки, които се приемат в първите дни след заразяването, за да предотврати тежко протичане. Засега обаче в страната ни има само доставки на моноклонални антитела за лечение на по-сериозните случаи на инфекцията.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!