Горещи новини

Почина британската кралица

-20:38-Razloginfo.com

Британската кралица Елизабет Втора почина на 96 години, предадоха британските медии. Тя почина в замъка Балморал (Шотландия), след като здравословното ѝ състояние през последните часове се влоши.Кралица Елизабет Втора, най-дълго управлявалият монарх на Обединеното кралство, почина в Балморал на 96 години, след като управлява в продължение на 70 години, припомня Би Би Си. Тъжната новина за кончината ѝ бе потвърдена от Бъкингамския дворец. В изявление Бъкингамският дворец съобщи: „Кралицата почина мирно в Балморал този следобед“.

Елизабет се възкачва на престола след смъртта на баща си Джордж Шести на 6 февруари 1952 г., докато е на кралска обиколка в Кения. Коронясана е на 2 юни 1953 г. Коронацията ѝ е първата, предавана по телевизията. Когато се възкачва на трона, Йозеф Сталин, Мао Дзедун и Хари Труман ръководят съответно Съветския съюз, Китай и САЩ. По това време премиер на Великобритания е Уинстън Чърчил.

Кога Чарлз става крал?

В момента, в който кралица Елизабет почине, принц Чарлз става крал. Въпреки че някои неправилно смятат, че Чарлз ще стане крал едва след като бъде провъзгласен за такъв от т.нар. Съвет по наследяването или докато не бъде коронясан при коронацията си. Според стария британски закон Rex nunquam moritur – Кралят никога не умира. Това не означава, че монархът царува дори след смъртта, а е по-скоро признание, че докато монархът може да умре, управлението трябва да продължи.

Ще се промени ли името на Чарлз, след като стане крал?

След като стане крал, Чарлз ще има възможност да промени името си. Той може да избере да царува като крал Чарлз III, въпреки че има някои негативни конотации с това име благодарение на един от предците на Чарлз, който както знаем от историята е обезглавен. Някои британски монарси са използвали алтернативни имена при възкачването си на трона, като крал Едуард VII и крал Едуард VIII, известни на близките и семействата си съответно като Албърт и Дейвид. Пълното име на принц Чарлз е Чарлз Филип Артър Джордж, така че той може да избере някое от четирите.

Какво се случва с титлата принц на Уелс?

След като стане крал Чарлз вече няма да носи титлата „принц на Уелс“, въпреки че все още не е определено дали собственият му наследник, принц Уилям, ще получи названието на негово място. „Принц на Уелс“ не е наследствена титла, за разлика от титлата херцог на Корнуол и херцогството на Корнуол, които Уилям ще наследи. Като крал Чарлз ще реши дали титлата на принц на Уелс да бъде прехвърлена на Уилям.

Смъртта на кралица Елизабет ще доведе до много промени наведнъж за кралското семейство и въпреки че това е момент, за който принц Чарлз и Уилям са прекарали живота си в подготовка, посрещането на този момент е съвсем друго нещо.

Източник: fakti.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!