Горещи новини

Потънали германски кораби от ВСВ „изплуваха“ в Дунав

| 17:41

Най-голямата суша в Европа от години доведе до едно от най-ниските нива на река Дунав от почти един век насам.Намаляването на речното ниво разкри десетки германски военни кораби, натоварени с експлозиви и потопени по време на Втората световна война. Останките са в близост до сръбския пристанищен град Прахово.

Корабите са сред стотиците, потопени по Дунав от черноморския флот на нацистка Германия през 1944 г. при отстъплението ѝ от настъпващите съветски сили, и все още затрудняват движението по реката при ниски нива на водата.

Тазгодишното засушаване обаче – разглеждано от учените като последица от глобалното затопляне – разкри повече от 20 кораба. Много от тях все още са натоварени с тонове боеприпаси. Според експертите те са опасност за корабоплаването.

През март сръбското правителство обяви търг за спасяване на корпусите и отстраняване на боеприпасите и взривните вещества. Цената на операцията беше оценена на 29 млн. евро (30 млн. долара).

Месеци на суша и рекордно високи температури затрудниха речния трафик по жизненоважни артерии и в други части на Европа, включително в Германия, Италия и Франция. В Сърбия властите прибягнаха до драгиране, за да поддържат отворени плавателните пътища по Дунав.

При Прахово някои от корабите са стеснили плавателния участък в този сектор на Дунав от 180 метра на едва 100 метра.

Източник: tribune.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
error: Content is protected !!