Горещи новини

Поток от слънчев вятър предизвика умерена геомагнитна буря

| 17:52

Поток от слънчев вятър удари Земята на 4 септември, предизвиквайки геомагнитна буря от клас G2. Слънчевият вятър, който е причина тази буря, идва от голяма коронална дупка. Той е толкова голям, че Земята може да остане в потока още 24 часа. Наблюдателите на небето с висока географска ширина трябва да бъдат нащрек за полярни сияния, съобщава SpaceWeather.com. Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ (NOAA) прогнозира за утре, 5 септември, геомагнитна буря от клас G1.Учените отбелязват също, че едно от слънчевите петна все още не е показало своята активност, но учените прогнозират, че всичко може да се промени в следващите дни. Според прогнозите могат да се появят възможно най-силните изригвания на нашата звезда – изригвания от клас X.

Те имат наистина разрушителна сила и могат да предизвикат много мощни геомагнитни бури, пише Forbes. Астрономите наричат ​​слънчевото петно ​​AR3089 потенциално опасно, то може да произведе серия от слънчеви изригвания от клас X, които ще бъдат придружени от най-големите коронални изхвърляния на маса.
Това са потоци от заредени слънчеви частици или плазма, които излизат с голяма скорост от повърхността на Слънцето. Слънчевото петно ​​AR3089 сега е насочено към Земята, но не е показало никаква активност от цяла седмица.

Според астронома Тони Филипс това поведение на слънчевите петна може да се счита за затишие пред буря. „Данните от космическите апарати показват, че нещо се случва в това слънчево петно ​​и че то може да се готви за много големи изригвания“, казва Филипс.

Учените разделят слънчевите изригвания на 5 вида според силата на енергията, която отделят. Изригванията от клас X са на върха на този списък. Изригванията от другите четири класа – А, В, С и М, са ограничени от цифрови обозначения от 1 до 9, а тези от клас X нямат никакви цифрови ограничения.
Някои изригвания от този тип могат да освободят толкова енергия, колкото 1 милиард водородни бомби могат да освободят по време на взрив. Ето защо изригванията от клас X особено безпокоят учените, тъй като те могат да причинят най-мощните геомагнитни бури на Земята.

Въпреки че магнитното поле на нашата планета ни предпазва от вредното въздействие на плазмените потоци, геомагнитните бури от най-висок клас могат да повредят спътниците в Космоса, а на Земята да доведат до дългосрочни прекъсвания на радиокомуникациите и дори изключване на енергийните системи.

Досега най-силното изригване от клас X е изригване, случило се преди 19 години. Тогава уредите се изключили при отметката X16, въпреки че учените смятат, че силата на това изригване е била X40.
Учените по космическото време изчисляват, че до понеделник, 5 септември, има 5% шанс за изригване от клас X в слънчево петно ​​AR3089. Но, първо, учените все още не могат точно да предскажат появата на изригвания, и второ, много пъти датите на появата на тези изригвания не съвпадат с прогнозите.

Следователно възможно най-силните изригвания на Слънцето могат да се появят през следващите дни или следващата седмица. Във всеки случай следващите 2 години Земята ще бъде подложена на силното влияние на слънчевата активност. На звездата се появяват все повече слънчеви петна, което означава, че Слънцето се доближава до максимума на своята активност през 11-годишния слънчев цикъл.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!