Горещи новини

Поскъпването на енергията застрашава работните места на стотици

-9:41-Razloginfo.com

Хлебопроизводител от Монтана може да остави региона без хляб заради високите цени на газа, тока, а в последните месеци и на брашното. Затвори ли производството си – без препитание остават 100 души. В подобно положение е и водещо българско предприятие, което държи сериозен дял от световното производство на хидромотори.На крачка от затваряне – така накратко определят ситуацията в хлебозавода. Собственикът му Валери Кръстев посочи, че през последните месеци трудно се понася динамичната промяна на основните консумативи.

Скокът в електроенергията е близо 300% за два месеца и половина. Брашната всяка седмица – между 30 и 40 на тон. Непредвидимо е какво ще се случи в следващите седмици. Газът се е увеличил с около 180%. Това е една тежка ситуация, с която не можем да се справим, добави Кръстев.

В Казанлък в предприятието за производство на хидромотори напоследък не се говори за печалби, а за това колко са загубите и с колко са се увеличили разходите.

Разходите на компанията за електричество през последните пет месеца са нараснали от 100 000 лв. месечно на 500 000 за същия период. Това е драстичен скок, който излиза извън всякакъв контрол. Нямаме контрагенти, които биха могли да възприемат подобен ръст, който да компенсира загубите, коментира бизнесменът Владимир Спасов.

Той поясни, че има ситуации, в които се спира производството. Стигало се до там, защото поддоставчиците не работят заради високите цени. Настоява да се вземат спешно крути мерки, а не когато започнат фалити.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!