Горещи новини

Португалия премахва повечето COVID-19 ограничения

| 10:56

Португалският министерски съвет обяви, че страната ще премахне повечето от ограниченията заради COVID-19. Сред основните промени, които ще бъдат въведени „в близките дни“ според държавния министър Мариана Виейра да Силва, са прекратяването на задължителната изолация след рискови контакти, препоръките за работа от разстояние и ограниченията на капацитета в търговските обекти.Изискването за отрицателен тест за големи събития, спортни обекти, барове и нощни клубове също ще отпадне, а представянето на цифров сертификат за COVID-19 вече няма да е задължително, освен в здравните заведения и на границите на страната.

„Това е много важен момент“, казва Виейра да Силва, цитирана от „Политико“. „Това е още една стъпка към връщането към нормалния живот“.

Новата стратегия трябва само да бъде окончателно одобрена от президента на Португалия Марсело Ребело де Соуза. Хората трябва да продължат да носят маски на закрити места, като например в обществения транспорт или в супермаркетите.

Правителството заяви още, че очаква да отмени всички останали мерки, свързани с коронавируса в рамките на следващите пет седмици. „Спираме да прилагаме мерки когато достигнем 20 смъртни случая на 100 000 жители“, добави Виейра да Силва.

В сряда Португалия съобщи за около 20 000 нови случая, което е по-малко от пика от 65 706 случая на 27 януари. Широкото разпространение на ваксинацията и по-лекият вариант Омикрон са задържали смъртните случаи и хоспитализациите значително под нивата, наблюдавани при предишните вълни.

Източник: nakratko.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!