Горещи новини

Полша отправи тежки обвинения към Германия: Вие сте виновни да има война в Украйна!

-16:51-Razloginfo.com

Министерството на външните работи на Полша разкритикува позицията на Германия относно присъединяването на Украйна към НАТО. Преди време Берлин застана на пътя на пълноправното членство на украинската държава в Северноатлантическия алианс, обяви Варшава, съобщиха полските и украински медии.Ако Украйна вече беше в НАТО, сега нямаше да има война на украинска земя. Но сега стои въпросът за сигурността не само на Украйна, но и на нейните съседи. Това заяви заместник-министърът на външните работи на Полша Пьотр Вавжик в коментар за PAP.pl.

Той е убеден, че членството в НАТО е щяло да защити Украйна от пълномащабна инвазия на Русия – такава, каквато Владимир Путин нареди на 24 февруари 2022 г.

„Ако Германия не пресмяташе, както прави сега, не се опитваше да забави присъединяването на Украйна към Северноатлантическия алианс, ако Украйна беше поканена да се присъедини към Алианса преди много години в Мюнхен, днес нямаше да има война в Украйна. Известно е, че страните от Западна Европа, Франция и Германия като цяло винаги са били против влизането на Украйна в Европейския съюз или Северноатлантическия алианс“, каза дипломатът.

В момента, убеден е Пьотр Вавжик, членството на Украйна в НАТО е въпрос на сигурност не само за украинската държава, но и за цяла Източна Европа.

„Според нас колкото по-бързо стане това (присъединяването на Украйна към НАТО), толкова по-добре, защото това ще бъде гаранция за сигурност не само за Украйна и Полша, но и за целия регион“, отбеляза полският дипломат.

Решението за приемане на нова страна в Алианса изисква единодушието на всички членове. Германия и сега дава индикации, че не е ЗА влизането на Украйна във военния отбранителен съюз. Унгария също е против, макар че генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви преди дни, че има единодушие в НАТО за приемането на Украйна.

Източник: fakti.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!