Горещи новини

Полуостров изчезна в Арктика

-16:10-Razloginfo.com

Полуостров се е разтопил в руския архипелаг Земя на Франц Йосиф. Загубата е открита от служители на парка по време на експедиция по изучаването на моржовете, съобщават от пресслужбата на Националния парк „Руска Арктика“.При преминаване около остров Ева-Лив изследователите открили, че полуостровът, който завършвал с нос Месяцев, почти изцяло се е разтопил, а в средата на носа се е образувал пролив с ширина три километра. Оказало се, че носът е бил ледник, освен това останалата част от него също се явява ледник, крепящ се върху морска плитчина.

„Това откритие изисква вниманието на хидрографския отдел и промени в плавателните пътища“, каза директорът на националния парк Александър Кирилов. – Картата на този остров е съставена в средата на миналия век, остаряла е.“ Топенето на ледовете в Гренландия повиши риска от наводнения по света. От националния парк отбелязват също, че остров Ева-Лив обича да поднася изненади.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!