Горещи новини

Половината българи дават за отопление над 50% от доходите си

| 14:46

За първи път бедността се поставя като основен проблем в страната. Това заяви социологът от „Тренд“ Димитър Ганев на кръгла маса „Енергийната бедност в България“, организирана от евродепутата Сергей Станишев и групата на социалистите и демократите.47% от българите се чувстват бедни, други 43% – не. Бедността се превръща във възрастов проблем, три четвърти от хората над 73 години се чувстват бедни, посочи Димитър Ганев, цитиран от „Епицентър“.

Запитаните свързват усещането за бедност с ниските доходи и инфлацията. Запитани кой е най-големият им проблем, свързан с енергията, 62 на сто отговарят, че това е недостигът на средства за плащане.

Повече от половината българи дават за отопление над 50% от доходите си.

Също така над 50% от запитаните имат проблеми с плащането на сметки. Жилищата на 44% от българите не са достатъчно отоплени.

За 80% от запитаните процесът на ценообразуване в енергетиката е неясен, а това генерира недоверие, посочи Димитър Ганев. Изследването е направено сред 1004 граждани между 11 и 14 ноември.

В изказването си на форума омбудсманът Диана Ковачева посочи, че за пръв път сигналите до институцията, свързани с високите сметки за ток и парно са повече от тези, засягащи ВиК услугите.

Източник: epicenter.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!