Горещи новини

Полицията в Австралия ще може да „хаква” акаунтите на потребители на социални медии

-10:34-Razloginfo.com

Полицията в Австралия ще може да „хаква” акаунтите на потребители на социални медии без съдебно разпореждане, по силата на нов закон, който бързо премина етапите на одобрение.Новоприетият закон изисква от доставчиците на интернет услуги да помагат на полицията да хакне акаунти и приложения в социалните медии и да шпионира потребителите. Законът много бързо премина през етапите на одобрение и полицията вече успя да контролира и дори да изземе акаунтите на потребители, заподозрени в тежки престъпления, без съдебно решение.

Според публикация на министъра на вътрешните работи на Австралия, законът е приет, за да изведе на следващо ниво борбата срещу трафика на наркотици, тероризма и други тежки престъпления.

Отбелязва се, че в обхвата на закона влиза всяко престъпление, за което е предвиден затвор от три или повече години, и това могат да бъдат действия, които не са свързани с престъпност или тероризъм. Разрешения за подобни действия на полицията ще се издават от Административно-апелативният трибунал вместо от съда.

Много експерти вече се обявиха против закона и го оприличиха като начин полицията да се превърне в съдия, съдебен заседател и палач, събрани в едно. Според критиците, както формулировката, така и механизмът на закона пораждат много въпроси относно целесъобразността на неговото прилагане.

Източник: technews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!