Горещи новини

Полицейски микробуси и таксита стават линейки?

-15:43-Razloginfo.com

След многобройните сигнали за пациенти с КОВИД-19, чакащи с часове транспорт, преглед и прием в болница, здравното министерство реши да подходи нетрадиционно.

Министър Костадин Ангелов обяви, че ще води преговори с таксиметрова компания, която да предостави коли за превоз на заразените. МВР отпуска 25 микробуса, оборудвани с шофьори и втори човек в тях, обучен на първа долекарска помощ.

Здравният министър настоява пред големите болници да има фургони, за да преглеждат пациенти. Ангелов е готов да призове депутатите, които са лекари, „да си свалят костюмите, да облекат екипите и да влезем в болниците“.

След като 33-годишен мъж почина, проф. Ангелов обяви, че „болница, която иска да се опази „чиста“ от КОВИД-19, повече няма да работи с НЗОК“.Те са на директно подчинение на директора на Центъра за спешна медицинска помощ – София д-р Георги Гелев““, обяви министърът. Той добави, че ще има среща и с таксиметрова компания, която би могла да предостави коли. Идеята е тези хора максимално бързо да бъдат доведени до лечебните заведения, заяви проф. Ангелов.

Той изрази готовност да призове депутатите, които са лекари, „да си свалят костюмите, да облекат екипите и да влезем в болниците“.

Проф. Ангелов бе категоричен, че „болница, която иска да се опази „чиста“ от КОВИД, повече няма да работи с НЗОК“ и заяви, че ще вкара подобен текст за гласуване в Народното събрание.

„Какво прави г-н Бойко Борисов 7 месеца, та сега ще трябва да вземат панически мерки? Това правителство не си мръдна пръста и не подготви здравната система, а сега се сети, когато хората масово взеха да влизат в болница, да вземат панически мерки“, заяви депутатът от БСП Румен Гечев. Пред БНР той посочи, че ще подкрепят предложението на здравния министър болници, които отказват да разкриват легла за пациенти с КОВИД-19, да не бъдат финансирани със средства от НЗОК.

В събота 33-годишен мъж с КОВИД-19 на домашно лечение почина вкъщи, докато чака линейка с часове. Линейка чака 2 часа пред IV градска болница с пациент с коронавирус, който бе приет само заради настойчивостта на младия лекар от Спешна помощ и на лична отговорност от дежурния лекар.

Ангелов поиска оставката на директора на болницата. Кметът на София Йорданка Фандъкова, която е принципал на IV градска обяви, че е поискала обяснения от директора д-р Аркадий Иванов и настоява за проверка от агенция „Медицински одит“. В последните 2 седмици имаше няколко подобни случаи на чакащи пациенти в страната.

От днес болниците ще могат да разпределят всичките си налични легла според необходимостта за прием на пациенти с КОВИД, без да е необходимо да получават одобрение от НЗОК, съобщиха от осигурителната институция.

Това се отнася и за клиничните процедури, които са свързани с интензивно лечение. Касата ще следи само за заетостта на общия брой болнични легла, за които лечебнотo заведение има договор, а не по отделения и клиники, както бе досега.

Въпреки препълнените КОВИД-сектори, Националното сдружение на частните болници писа в петък до министъра на здравеопазването срещу временно спрения планов прием.

Притесненията им са, че състоянието на хронично болните ще се влоши, ако нямат навременен достъп до медицинска помощ.

В почивните дни още двама лекари загубиха битката с КОВИД-19, с което починалите от инфекцията медицински служители стават 25. Жертви на КОВИД-19 са и петима учители. Заразените наближават 3000 дневно.

Източник: E79 News

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!