Горещи новини

Ползотворно ежедневие и добро здраве, ако всеки ден ставаме от сън по едно и също време

-11:54-Razloginfo.com

Изградените рутинни навици на сън и събуждане се оказва, че могат да въведат ред в живота ни и да дадат начало на ползотворно ежедневие и добро здраве. Твърди се, че едни от най-успешните хора в света спазват стриктен режим на лягане и събуждане.Въпреки че може да отнеме повече от месец, за да се създаде навик, това, което наистина прави навика нещо положително, е добрите резултати от придобиването му. Последователността е начин да държим под контрол нашето психическо, емоционално и биологично здраве. Натискането на бутона за отлагане на алармата всяка сутрин е просто лош навик, докато събуждането всеки ден по едно и също време ще ви изведе на едно ново ниво на здраве и психика.

Телата ни са биологични часовници с последователност от циркаден ритъм. Циркадните ритми са циклите в тялото, които се колебаят в продължение на 24 часа. Когато има продължително разминаване между начина ни на живот и циркадния ни ритъм, това може да увеличи риска от различни заболявания.

Ако се събуждаме по едно и също време всеки ден, можем да засилим циркадния ритъм и да бъдем подканени да заспим по едно и също време всяка вечер.

Резултатът е, че нашите телесни функции и цикли работят ефективно, поддържайки нашата система силна и заредена с енергия. Ето само някои от ползите от прекъсването на лошите навици и приемането на рутинно събуждане.

По-добро храносмилане и метаболизъм

Когато тялото ни е добре отпочинало, нашите хормони и щитовидната жлеза могат да функционират оптимално, предизвиквайки глад и ензимни сокове, които подпомагат храносмилането. За оптимални храносмилателни резултати опитайте да ядете храна по едно и също време всеки ден. Проучванията показват, че рутинното време за хранене поддържа вътрешния часовник на тялото ни и поддържа устойчива храносмилателна система.

По-силен имунитет

Редовният цикъл на събуждане и сън влияе пряко върху имунитета ни. Цитокините, химикалите, които нашата имунна система използва, за да се бори с инфекция, са мощни индуктори на съня. Това предполага, че сънят може да помогне на тялото да спести енергия и други ресурси, от които се нуждае за изграждане на имунен отговор и борба с болестта. Когато сънят, храносмилането, отделянето и метаболизмът функционират оптимално, това поддържа имунитета ни силен. Всички тези системи са пряко свързани с нашия циркаден ритъм и биологичния часовник.

Подобрена концентрация, енергичност и производителност

Когато сме добре отпочинали и тялото функционира оптимално, способностите ни за учене, памет и концентрация се стабилизират. Рутините също могат да помогнат за разделяне на задачи, които могат да ни причинят подсъзнателен стрес. Планирането на нашите отговорности ни помага да останем навреме и психически съсредоточени. Когато се събуждаме и заспиваме по едно и също време всеки ден, качеството на съня ни може да се подобри и да ни помогне да се чувстваме пълни с енергия, вдъхновени, ободрени и бдителни през целия ден.

Емоционална стабилност

Ако чувствате, че животът ви е разпокъсан, мислите ви са в хаос и емоциите ви се преливат, депресирани сте и вечно отлагате важните задачи, то една рутина може да ви помогне да сложите мислите си в ред и да останете мотивирани и решителни. Положителните навици могат непрекъснато да ни държат съсредоточени и да ни помогнат да изясним промените и предизвикателствата, с които може да се сблъскаме в живота.

Опитайте да се събуждате по едно и също време

Опитвайте да се събуждате по едно и също време всеки ден. Ако сте много амбициозни, можете също да изберете да ядете по едно и също време всеки ден и да заспивате по едно и също време всяка вечер. В идеалния случай трябва да се събудите и да станете от леглото до 7:00 сутринта и да сте готови да заспите до 22:00 часа. Или следвайте графика, който е най-подходящ за вас, ако тези часове не ви устройват. Различните тела изискват различно количество сън, така че имайте предвид вашите лични характеристики. Сънят може да варира между 7-9 часа за всеки човек на нощ. Важна е последователността!

Не забравяйте, че вместо да превръщате новите си навици в досадно задължение, може да мислите за тях като за начин на живот. Това ще помогне на ума ви да бъде спокоен и неминуемо ще се чувствате по-доволни от живота си.

Източник: edin.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!