Горещи новини

Полезни функции на смартфона, които пренебрегваме

-10:12-Razloginfo.com

Смартфоните постоянно се обогатяват с нови функции, които стават обичайни за потребителите след около една година. Но те бързо доскучават и хората сякаш спират да им обръщат внимание.Изглежда, че е време да забележим колко готино устройство имаме в ръцете. Ето няколко полезни функции на смартфоните, за удобството на които дори не се сещаме понякога.

Безконтактно плащане с телефона

Смартфонът престана да бъде комуникационно устройство, когато в него беше въведена функцията за безконтактно плащане. Сега все по-рядко носим банкови карти и карти за отстъпка, пари в брой. Тези неща бавно остават в миналото, отбелязва Androidinsider. Дори и най-недоверчивите хора постепенно свикват с факта, че плащането е преминало към смартфона.

Благодарение на намаленото производство на пластмасови карти, банките съкратиха въглеродния си отпечатък, помагайки за опазване на планетата. Плащането с NFC е не само удобно, но и доста сигурно. Както и да е, ако случайно „измиете” смартфона си, парите ви няма да отидат никъде. Това е за предпочитане, отколкото да изперете парите си, останали в панталоните, и да останете без стотинка.

Вибрации от виртуалните клавиши

Свикнали сме с вибриращ сигнал, който ни сигнализира за входящо обаждане, съобщение в месинджър или известие от приложение. Това е много готина, позната функция в телефона.

Добре е, че производителите не спряха дотук: смартфоните загубиха физическата си клавиатура (и това е много тъжно), но получиха вибрационна обратна връзка от клавишите. Много хора не я харесват, но тя ни позволява да усетим виртуалните бутони.

Въвеждането на текст изисква внимание и постоянство: разбира се, писането на хартия е по-привично, но вибрацията на клавишите ни помага да пишем по-съсредоточено за нещо важно, като вложим смисъл в него. Използвате ли тази функция? Полезна е.

Сканиране на QR код

Мнозина игнорират тази функция на смартфона. Но QR кодовете вече са станали част от живота ни. Понякога с тях е много по-лесно да изтеглите нещо от магазина за приложения, като просто насочите камерата към черно-белия квадрат. Спестявате много време, като отидете направо на страницата за изтегляне, заобикаляйки въвеждането на име.

QR кодовете са буквално навсякъде: това са връзки към статии, към интересни събития. Можете дори да направите снимка на плакат, на която самият смартфон ще намери QR кода и ще ви предложи да последвате връзката. По този начин може да получите, например, отстъпки при закупуване на стоки в магазина. Просто и удобно е.

Многозадачност

Спомнете си за телефона си преди десетилетие: той едва ли поддържа многозадачност, което създаваше неудобства при игри и слушане на музика. Това, което имаме сега: можете да слушате едновременно подкаст във фонов режим, да разговаряте и да не затваряте браузъра с желаната страница, за да не скролвате след това до мястото, където сте спрели, докато четете. Някои хора не затварят приложения в продължение на седмици, оставяйки ги на заден план! Разбира се, това се отразява на живота на батерията, но е изключително удобно.

Актуализиране на приложенията

Важно е да поддържате приложенията си актуални, но трябва да го направите разумно, след като прочетете рецензиите за актуализацията. Благодарение на магазините за приложения, вече не е необходимо да търсим желаната програма в различни източници. Всичко е концентрирано на едно място.

А за актуализиране можете дори да включите автоматичното изтегляне, така че да не се налага да търсите отново настройките. Тази опция спестява време и нерви: преди това трябваше да потърсите текущата версия на програмата, да изчакате известно време, докато таймерът изчезне, давайки желаната връзка за изтегляне.

Забравена парола

Забравили сте паролата за акаунта си? Сега самият смартфон ще ви предложи запазения вариант. По-рано в подобни случаи трябваше да търсите паролата за акаунта си всеки път. Още по-лошо беше, ако изобщо не помните акаунта си.

Сега всичките ви пароли се съхраняват от смартфона. Когато влизате в приложението, то просто ви подканва да ги въведете автоматично.

Много смартфони имат страхотна функция, която подсказва дали паролата е в списъка на откраднатите и предлага замяна с по-сигурна. Като се има предвид колко различни страници имат хората днес, това е наистина невероятно полезно, защото човек не може да помни всичко.

Източник: technews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!