Горещи новини

Поколението Z отсвирва Фейсбук, бил за 50-годишните

| 15:53

Въпреки че има все повече млади хора в интернет, броят на тийнейджърите във Facebook бързо намалява, показва проучване на Pew Research Center. Проучването установява, че само 32 процента от тийнейджърите на възраст между 13 и 17 години вече използват Facebook, в сравнение със 71 процента през 2014 и 2015 г., когато е бил по-популярен от Instagram и Snapchat.Създателят на Gen Z Жил Терпак каза пред TechCrunch, че тийнейджърите просто не намират стойност във Facebook. Тя смята, че Facebook, който тийнейджърите често свързват с родителите си, няма какво да предложи на поколението Z.

„Културата, която движи средния потребител на Facebook, е много различна от това, което привлича поколението Z към платформата днес и излъчва енергия на спам“, каза тя.

„Facebook все още е дълбоко интегриран в ежедневния живот на тийнейджърите, но понякога се възприема като помощ и задължение, а не като нова вълнуваща платформа, която тийнейджърите могат да твърдят, че е тяхна“, се казва в доклад на Pew.

Новите данни на Pew са в съответствие с вътрешните доклади на Facebook. Според документи, разкрити от разобличителката Франсис Хогън, броят на тийнейджърите е намалял с 13 процента от 2019 г. до 2021 г. и този процент трябва да спадне с 45 процента през следващите две години.

„Повечето млади хора виждат Facebook като място за хора на четиридесет и петдесет години. Младите хора намират съдържанието за скучно, грешно и негативно“, се казва във вътрешен документ на Facebook.

Въпреки че на тийнейджърите им е писнало от Facebook, те не се отказват от Instagram. Това е друга платформа, собственост на Meta. Около 62 процента от тийнейджърите използват Instagram, увеличение от 52 процента в проучването от 2014 и 2015 г.

TikTok дори не съществува по време на последното проучване, а сега 67 процента от американските тийнейджъри го използват. Около 95 процента от тийнейджърите казват, че използват YouTube, но много от тях само за гледане на видеоклипове, а не като място за връзка с други онлайн.

В момента TikTok се нарежда над Instagram и Snapchat, които се използват съответно от 62 и 59 процента от американските тийнейджъри. Затова по-старите платформи се опитват да го „копират“.

Тийнейджърите обаче са наясно, че използването на социални мрежи не винаги им осигурява социалната връзка, на която са се надявали. Около 36 процента от тийнейджърите смятат, че прекарват твърде много време в социалните медии. Само 8 процента от тийнейджърите смятат, че не използват достатъчно социалните мрежи.

Тези, които смятат, че поколението Z е пристрастено към мобилните телефони, може би грешат. Около 45 процента от тийнейджърите твърдят, че лесно могат да се откажат от социалните мрежи.

Източник: novinite.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!