Горещи новини

Подпомагат държавите, приютяващи бежанци от Украйна, с 3,4 млрд. евро

| 9:33

Европейската комисия предложи днес държавите, които приютяват бежанци от Украйна, да бъдат подкрепени с 3,4 милиарда евро.За държавите от първа линия – Унгария, Полша, Румъния и Словакия, както и страните, приели най-голям брой украински бежанци според числеността на тяхното население (над един процент между 24 февруари и 23 март 2022 г.) – Австрия, България, Чехия и Естония – ЕК предлага делът на предварително осигурените средства да се увеличи до 45 на сто по сумите, предвидени за икономическо възстановяване от пандемията.

За всички останали държави от ЕС комисията предлага предварителното финансиране да се увеличи от 11 на 15 на сто. Средствата се предвижда да бъдат насочени към нуждите на бежанците от подслон, здравеопазване, образование и работа.

Предложенията на ЕК подлежат на допълнително одобрение от Съвета на ЕС и от Европейския парламент.

От началото на кризата в Украйна през 2014 г. ЕС е осигурил над един милиард евро хуманитарна помощ. Бюджетът на ЕС за икономическо възстановяване предвижда 50,6 милиарда евро за политиката на сближаване до края на тази година, се отбелязва в съобщението.

Източник: dartsnews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
МОНДИАЛ 2022 КАТАР
error: Content is protected !!