Горещи новини

Подготвят полицаите за принудително спиране на автомобили

| 17:30

След зачестилите случаи на преследване на мигранти с фатални последици, МВР започва подготовка на полицаи за принудително спиране на автомобили с помощта на ленти с метални шипове. Първата демонстрация беше в Пловдив.Обучението на полицаите за използване на лентите с метални шипове е отговор на много въпроси, които повдигнаха случаите с пострадали и загинали служители от МВР, докато се опитват да спрат бягащи от проверка моторни превозни средства както с криминално проявени лица, така и с мигранти.

Оказва се, че органите на реда изпитват затруднения и с подготовката на патрулиращите и с наличността на специалното оборудване. В момента в цялата страна полицията разполага с близо 800 ленти с метални шипове за принудително спиране. Днес стана ясно, че предстои да бъдат закупени още за всички дирекции на полицията в страната, информира БНТ.

Какво се случва с преследван автомобил, когато мине през лента с шипове и защо това е ефективна мярка, която полицията възнамерява да използва?

При обучението при скорост от 70 – 80 км/ч лентата за принудително спиране спука предните гуми на автомобила, а преследваните обирджии бяха задържани.

Полицаите в страната в момента разполагат със 759 ленти с метални шипове. Престои да бъдат купени още, които да бъдат раздадени в областните дирекции на МВР.

С ленти за спиране на джигити и трафиканти ще бъдат оборудвани КПП-тата по границите, както и патрулите по магистрала “Тракия”, където минава основния коридор на мигрантите. Експерти смятат, че изискванията към полицията трябва да се повишат, но и осигуряването да е на ниво.

Допълнителното обучение на полицаи в момента се провежда в Пловдив, София, Стара Загора, Хасково, Пазарджик и Кърджали.

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!