Горещи новини

Подаваме документи за имотни сделки онлайн

-16:10-Razloginfo.com

Вече можем да заявяваме документи за имотни сделки онлайн. Това става възможно чрез шест нови електронни услуги, предоставяни от службите по вписвания. Те са достъпни в единния портал на Агенция по вписванията, в секция „Имотен регистър“.

С реализирането им се финализира проектът за надграждане на Имотния регистър, който е част от Стратегията за развитие на електронното управление в Република България, реализиран с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд, съобщиха от органа.

„Новите електронни услуги значително ще облекчат потребителите на услугите на службите по вписвания към АВ. Стартирането им беше обвързано с приемането на необходимите нормативни промени и когато то стана факт, което по време съвпадна и с предсрочно приключилата тази година инвентаризация, Агенция по вписванията своевременно презентира електронните услуги“, подчерта Габриела Козарева, изпълнителен директор на Агенция по вписванията.Новите услуги са: Издаване на заверен препис от вписан акт; издаване на незаверен препис от вписан акт; издаване на удостоверение за лице; издаване на удостоверение за имот; издаване на удостоверение за лице за определен период; издаване на удостоверение за имот за определен период.

Всички те могат да бъдат заявени на електронния портал на Агенция по вписванията. За целта ползвателите трябва да имат регистрация в портала, наличен електронен подпис (КЕП), попълнена форма в сайта, в зависимост от исканата услуга и заплатена държавна такса през системата на Epay.

Незавереният препис потребителите могат да достъпят електронно, в меню „Моите заявления“ в единния портал на агенцията. Завереният препис може да се заяви електронно, но се получава само на място в службата по вписвания по местонахождение на имота. В портала може да се направи справка дали исканата справка е готова за получаване.

Заявленията за издаване на удостоверения за лице и имот, както и за определен период също ще може да се подават изцяло електронно, а потребителите ще посочват как искат да получат готовото удостоверение – електронно в портала, или на място в служба по вписвания.

Източник: trafficnews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!