Горещи новини

Повишение: Студентите ще заплащат средно 1050 лв. такса за обучение

-15:44-Razloginfo.com

Средният размер на таксата за обучение в държавни висши училища за академичната 2023/2024 г. ще е 1050 лв., а за кандидатстване — 50 лв., реши правителството. По предложение на държавните висши училища и научните организации Министерският съвет утвърди таксите, които ще заплащат 143 950 студенти и 4050 докторанти в редовна и задочна форма на обучение.За специалностите от област „Педагогически науки“ средният размер на таксата ще бъде 780 лв., за „Хуманитарни науки“ – 750 лв., за „Социални, стопански и правни науки“ – 900 лв. Студентите в специалностите от областите „Природни науки“, „Математика и информатика“ и „Технически науки“ ще заплащат средно 870 лв., тези от „Аграрни науки и ветеринарна медицина“ – 1000 лв., „ Здравеопазване и спорт“ – 1100 лв., „ Изкуства“ – 1450 лв.

Средната годишна такса за обучение на докторантите в държавните висши училища е в размер на 1300 лв. За кандидатстване в БАН и научните организации ще се плаща средно 40 лв. при средна такса за обучение на докторанти в размер на 650 лева за учебната 2023/2024 година.

В 22 държавни висши училища размерът на таксите за обучение на студентите за учебната 2023/2024 г. се увеличава средно от 5% до 45%, тоест от 50 до 300 лв., спрямо размера на таксите за предходната учебна година. Това съобщи пред журналисти в Министерския съвет служебният министър на образованието и науката Сашо Пенов.

Пенов обясни, че общото средно увеличение на таксите в системата на държавните висши училища е до 20% и засяга предимно студентите, които се обучават в специалностите от областта на педагогическите, хуманитарните, социалните, стопанските, правните и природните науки, както и науките, свързани със здравеопазването.

Министерският съвет одобри и сумата от 1,3 млн. лв. за ремонт на общежития на НСА и Медицински университет-София.

Средствата са за сметка на осигурените за тази цел в Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г. и следва да се предоставят на двата университета като трансфер чрез бюджета на МОН. Двете общежития са ползвани от над 1000 студенти. Ремонтите им са наложителни предвид недостига на места в тях и необходимостта от подобряване условията за достъп до качествено висше образование.

Източник: tribune.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!