Горещи новини

Плащаме ток и ходим на кино с ваучер за храна. Да не би да се връща купонната система?

| 9:23

С ваучерите за храна ще можем да ходим на кино. Това предвиждат промени в проекта на бюджет за 2022 г., които са внесени в парламента от депутати от управляващата коалиция.Предложението е подписано от депутати от ПП, ИТН и ДБ. В проектобюджета на кабинета е предвидено с ваучерите за храна, които много фирми дават на хората си, да може да се плащат сметки за ток и вода.

Сега управляващите предлагат с ваучерите да може да ходим на кино, да плащаме за дейности, осъществявани от културни организации, както и да плащаме сметки за ток, вода, газ и парно. Ваучерите за храна ще могат да се дават накуп, реши бюджетна комисия

За да стане всичко това възможно фирмите, които издават ваучерите и ги предоставят на работодателите, трябва да сключат договори с комуналните компании, които доставят ток, вода, парно и газ на домакинствата. Ще трябва да бъдат сключени договори и с компаниите, които организират кино прожекции или правят културни мероприятия.

След това списъците с фирми, които приемат плащане с ваучери, ще трябва да бъдат дадени на работодателите, за да знаят служителите им къде може да използват хартийките.

Проблемът е, че и в момента с част от ваучерите хората може да пазаруват само в ограничен брой магазини.

Някои фирми, издатели на ваучери, не са сключили договори дори с едни от най-големите търговски вериги. Така хората не могат да използват ваучерите си при пазаруване в тях. Това ограничава работниците и те не могат да пазаруват от магазините с най-добро съотношение цена-качество.

С приемането на новите правила няма гаранция, че фирмите, които издават ваучери, ще сключат договори с всички доставчици на ток, вода, парно и газ.

Кабинетът предлага ваучерите за храна, които фирмите могат да дават на наетите от тях хора, да нараснат от 80 лв. на 200 лв. на месец. Като се предвижда промяната за влезе в сила със задна дата – от 1 януари 2022 г. Така след обнародвате на бюджета фирмите ще могат да дадат допълнително по още 120 лв. под формата на ваучери за месеците, за които вече са дали по 80 лв. Но дали ще го направят зависи изцяло от работодателя.

Източник: marica.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!