Горещи новини

Платила ли е България окупационен дълг от над 10 милиона рубли на Русия след 1878 година?

-15:34-Razloginfo.com

Публикации във Фейсбук твърдят, че България е платила 10 милиона златни рубли на Русия за окупационни разходи след Освобождението през 1878 г., съобщава БНТ.„На 3 март България не става свободна, свобода получават близките на Русия – Сърбия, Черна Гора и Румъния. И въпреки липсата на свобода (България е трибутарно княжество, плаща данък на султана и не присъства на картата на Европа), ние сме принудени да платим на Русия окупационни разходи за войната в размер на 10 милиона златни рубли“, твърди една от тях.

Проверка на фактите показва, че България е платила окупационни разходи на Русия в размер на 10 618 250 книжни рубли.

В брой втори на Държавен вестник от 1884 година може да се прочете конвенция, утвърдена от княз Александър Батенберг и приета от Народното събрание.

С нея правителството на Княжество България признава, че дължи, съгласно Берлинския договор, на Руското императорско правителство 10 618 250 книжни рубли и 43 копейки за „разходите по окупацията от Императорските руски войски“.

„България се възстановява през 1878 като държава, но тя е трибутарно княжество, което е васално на султана. Тоест тя е на картата, поне в нейната част, която включва Княжество България, но тя не е със статут на независима държава. Така е до 1908-а година и наистина тя се води трибутарна, защото плаща годишен данък на султана. Плюс условието да няма своя външна политика, но още първите български правителства не се съобразяват с този факт“, казва проф. Даниел Вачков, директор на Института по история към БАН.

Според него, България е натоварена с едно подобно плащане и трябва да кажем, че то за тогавашното време е доста голямо. Като се има предвид, че говорим за едва изграждащите се държавни финанси на една съвсем наскоро възстановена държава, в която цялата система не е завършена, да плаща един дълг дълг, който е определен на доста голяма сума за онова време.

Според Конвенцията през 1883 година трябва да се изплатят 400 хил. рубли, после за дванайсет години от 1884 до 1895 по 800 хиляди рубли, а през 1896-та – 618 хиляди рубли. Руското правителство отказва лихвите.

По данни на БНБ дължимите над 10 млн. книжни рубли възлизат на дълг от 27 млн. златни лева или франка. По това време левът е обвързан с френския франк.

Дължимата сума включва издръжка за девет месеца на над 50 хиляди души войска. Парите трябва да се връщат в левове или франкове. Според Берлинския договор руските войски е трябвало да останат на територията на Княжество България до създаването на национална войска, която да поддържа реда и сигурността в страната.

От таблица с данни на БНБ се виждат плащанията по руския окупационен дълг. Най-големите са от над 8 млн. лева през 1890-та и 1902-ра. През 1912-ра Княжеството изплаща дълга.

Данните от таблицата се съдържат в издадената от БНБ „Историята на външния държавен дълг на България 1878 – 1990“.

Източник: fakti.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!