Горещи новини

Планира се увеличение на детските надбавки от април

| 9:15

Увеличават размера на т.нар. „детски надбавки“. Това става ясно още от проекта на бюджет за годината, който се очаква да влезе в сила от април.В момента за семействата с едно дете месечната помощ е 40 лв. Предложението е да се увеличи с 10 лв., т.е. да стане 50, съобщава бТВ.

За две деца ръстът е с 20 лв., т.е. става от 90 на 110 лв. За три деца – с 30 лв. Така помощта за тях става от 135 на 165 лв. на месец. За семействата с четири деца увеличението също е с 30 лева – или от 145 става 175 лв.

Повишава се и доходният праг за получаване на месечната помощ, което означава, че повече семейства и деца ще имат право на нея. Прагът се увеличава със 100 лв., както за получаването на парите в пълния им размер, така и когато се изплащат 80% от него.

„Целта е да се разшири наистина едновременно кръга на лицата, които биха могли да получават месечни помощи, а също така и размера да бъде една идея по-адекватен на съвременните реалности“, коментира Иван Кръстев, зам.-министър на труда и социалната политика.

От Института за пазарна икономика казват, че помощта не изпълнява ролята си – сумите остават малки и се дават на голям кръг от семейства, без да променят значително покупателната им способност. „Ако наистина се мисли за реформа в тази посока би било много по-смислено фокусът да е в много бедните домакинства, където отглеждането на деца наистина е финансов проблем“, обясни Адриан Николов, Институт за пазарна икономика.

От април се предлага по-висок доходен праг и за достъп до други две помощи – еднократната при бременност и месечната за дете до 1-годишна възраст.

С 35 лв. пък се вдига размерът на месечната помощ за дете без право на наследствена пенсия от починал родител. Така тя ще стане 150 лв.

Източник: blagoevgrad.eu

Последвайте ни:

1 Comment

  1. С 10лв.увеличение това е пълна подигравка към нашите деца благодаря но подобре и без тях сложете ги във вашия джоп

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!