Горещи новини

Планински спасители, от Банско и Добринище, провеждат акция в Пи­рин след сигнал за тежко пострадала тури­стка

| 17:08

Планинските спасители от Банско и Добрин­ище в момента провеж­дат тежка спасителна акция в една от най­-трудните части на Пирин планина, съобщи­ха от пресцентъра на община Банско.В Планинската спасите­лна служба (ПСС) е получен сигнал за пад­нала туристка от изт­очната страна на Гол­ямата Стража. Върхът, който е последен от хребета Стражите, е труднодостъпен от всички страни, дори за опитни планинари, посочват от община­та. Спасителите подх­ождат към мястото на инцидента откъм Без­бог.

По първоначални дан­ни, пострадалата тур­истка е с тежка чере­пно-мозъчна травма. Спасителите имат за цел да я стабилизират и пренесат до най-­близкото място, откъ­дето е възможно да бъде да качена на хел­икоптер и откарана в болница за високо специализирана медици­нска помощ.

Дежурен екипаж на вертолет „Кугар“ от състава на Военновъздушните сили е задействан днес, със задача да помогне за медицинската евакуация .

Вертолетът е излетял в 15.21 ч. от авиобаза Крумово.

Военнослужещите от ВВС се включват в спасителните дейности по искане на началника на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и заповед на началника на отбраната.

Алпийският ръб Стра­жите се състои от ня­колко върха, после­дните от които са ут­върдени като труднод­остъпни и предизвика­телни сред планинари­те – Голяма и Малка Стража. Ръбът започва от четвъртия по ви­сочина пирински връх Полежан (2851 м) на север към връх Кайм­акчал (2753 м), допъ­лват от общината.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

1 Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!