Горещи новини

Пламъци и взривове до Киев

| 12:53

На подстъпите към Киев се водят ожесточени боеве, руските сили се опитат да нахлуят в украинската столица. Северозападно от Киев продължават боевете със сухопътните войски на Русия. По данни на британското разузнаване руските сили в момента се намират на около 25 километра от центъра на украинската столица.Оттам твърдят, че части от огромната руска военна колона северно от Киев се е разпръснала, което може да говори за опит за отцепване на града.

Не е изключено това да е опит на руснаците да намалят уязвимостта на войските си от украински контраудари.

Киев все още не е отцепен, доставят се всичките необходими продукти, медикаменти и горива. Това заяви в рамките на телемост съветникът на министъра на вътрешните работи Вадим Денисенко.

Освен това, градът продължава заедно с военните и териториалната отбрана да работи за укрепването на Киев. По пътищата се издигат блокпостове.

В Пентагона смятат, че руските войски съществено са напреднали по посока Киев. Това стана ясно от думите на говорителя на министерството на отбраната на САЩ Джон Кирби.

„Бих казал, че жителите на Киев дори и сега ги грози неминуема атака. Руските военни сериозно са напреднали по посока Киев, но повече от изток, отколкото откъм север“, каза Кирби.

„Не бих искал да говоря много за това, което ние виждаме на сателитните снимки: колоната се раздели на три по-малки колони и се разпръсна. В момента се правят опити за организиране на нейното снабдяване. Не виждаме никакви движения на юг от Киев и не можем да отречем удар от запад“, добави Кирби.

Руските военни са извели извън строя главния център за радио- и радиотехническо разузнаване на ВСУ. Това съобщи говорителят на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков.

По думите му, ударът с високоточно оръжие с голям обсег по обектите на украинската военна инфраструктура е бил нанесен в събота сутринта, на 12 март.

От началото на руската военна операция в Украйна до сега ВС на Русия са извели извън строя 3491 обекта на военната инфраструктура на страната. Унищожени са 123 дрона, 1127 танка и други БМП, 115 реактивни системи за залпов огън, 432 оръдия, 934 единици специална военна техника.

През изминалото денонощие руските военни са свалили пет дрона, включително два „Байрактар“-а и тактическа ракета „Точка-У“.

Оперативно-тактическата и армейската авиация на ВКС е поразила 145 обекта на военната инфраструктура на Украйна.

Включително: три зенитни ракетни комплекса „Бук М-1“, осем пункта за управление и центрове за свръзка. пет склада с боеприпаси, 78 мест а на струпване на военна техника.

По-рано ведомството разпространи карта на териториите, преминали под контрола на ВС на Русия.

Съобщава се, че групировката на войските на ДНР при огнева подкрепа на руските ВС е достигнала населените пунктове Новоандреевка, Кирилловка и е блокирала Благодатное.

Освен това, украинските войски изцяло са изгубили контрола си над Волноваха.

Точни удари са нанесени сутринта на 12 март по военното летище във Василовка в Киевска област.

Очевидци съобщават за осем взрива, северно от града се издигат черни облаци дим.

Боевете в този район близо до Киев – около 20 километра до украинската столица, се водят още от края на февруари.

 Станаха известни и подробности за успешна специална операция на ВС на Русия в селището Баришевка в Киевска област.

Военен източник съобщи, че през нощта на 11 март (около 03:00 часа) с точни ракетни удари е бил унищожен личният състав на 10-а планинско щурмова бригада на ВСУ.

Това подразделение влиза в състава на 9-и планинско-пехотен батальон, който наскоро се е включил в отбраната на Бориспол.

С ракетни удари са ликвидирани и общежития, в която са били разположени украинските военни.

Източник: marica.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
МОНДИАЛ 2022 КАТАР
error: Content is protected !!