Горещи новини

Петър Папев хвана кръста на Йордановден в Добърско, навръх празника на селото (ВИДЕО)

-12:56-Razloginfo.com

На празника на село Добърско – 6 януари (Водици), героят на днешния ден, хванал кръста в ледените води на река „Клинец“, се казва Петър Папев. Той спаси кръста и на миналогодишния Йордановден в Добърско.16-годишният тийнейджър, с още няколко железни момчета, се бори, докато открият светото разпятие, но в крайна сметка късметът се усмихна на Пепи.

Празникът на с. Добърско се нарича Водици. В миналото обичаят е бил свързван с обикалянето на свещеник из къщите на селото, който пръска всяко помещение от домовете със светена вода. Обикновено този ритуал се е извършвал вечерта преди Йордановден.

Сутринта на Водици, в ранни зори, ергените правят бент на реката, а в същото време свещеник отслужва в църквата тържествена света литургия в чест на река Йордан и покръстването на Исус Христос от Йоан Кръстител.

В хващането на светия кръст са участвали само ергени, докато в наши дни в празничната обредност могат да се включат всички мъже.

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!