Горещи новини

Петрич посрещна покорителката на Еверест и Лхотце – Силвия Аздреева

| 18:47

Силвия Аздреева, която покори два осемхилядника в рамките на 27 часа, се върна в родния Петрич. Там я очакваше повече от емоционално посрещане – множество деца, съграждани и специална изненада по идея на Община Петрич – учителките на Силвия от детската градина, основното училище и гимназията и директори на учебните заведения, от които започва пътят ѝ към Еверест. Малки дечица дори направиха своеобразна възстановка на дните на малката Силвия в градината, рисуваха върхове, а след това ѝ подариха рисунките, предава sportal.bg.Силвия Аздреева се превърна във втората българска жена, изкачила Покрива на света, и първият българин, стигнал последователно Еверест и Лхотце – за 1 ден, 3 часа и 45 минути.

„Не заплаках, когато кацнах в България, но в моя Петрич това се случи. Благодаря ви за топлото посрещане, за подкрепата и силата, която ми давате. Винаги ще бъда с Петрич“, бяха първите думи на Силвия Аздреева, която беше посрещната с огромно вълнение, радост и гордост.

От името на кмета Димитър Бръчков заместник-кметът Борислав Коларов поздрави алпинистката и ѝ връчи Почетния знак на Петрич.

„Ти, Силвия, показа по най-невероятния начин борбения дух на петричани, избра трудния път, но не се върна нито крачка. И успя! Бъди пример и с обичта, която носиш в сърцето си към родния Петрич, който е един от малкото градове в света, чието знаме достигна и се развя на 8 848 метра височина. Благодарим ти! Горди сме!“, каза заместник-кметът Борислав Коларов.

Последва най-емоционалната част по време на посрещането на Силвия в сградата на общината – срещите с децата и с нейните учители и директори на ДГ „Здравец“, IV ОУ „Христо Смирненски“ и ПГИТ „Проф. д-р Асен Златаров“. Силвия Аздреева получи и почетния знак на професионалната гимназия по икономика и туризъм, която е завършила. От колектива на основното си училище получи написано с обич за големия подвиг стихче, а от детската градина рисунки на планина Беласица, навръх Мусала и Еверест.

Пътят на Силвия Аздреева до най-високата точка на планетата и до връх Лхотце беше онагледен със снимков материал на видеостена. Тя бе официално поздравена и от Българската федерация по катерене и алпинизъм. Над един час тя даваше автографи на малки и големи от родния си град и им отговаряше на въпроси за уникалното си постижение.

Източник: sportal.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!