Горещи новини

Петокурсник по медицина от Разлог избра кариерно развитие в родния си град

| 10:41

Над 70% от болниците в страната имат недостиг на медицински кадри. Това показва анкетата на индекса на болниците у нас. Най-голям дефицит на кадри се наблюдава в общинските болници, където голяма част от персонала е в пенсионна възраст, а заради ниското заплащане и лошите условия на труд младите специалисти предпочитат предимно големите градове.Един млад лекар от Разлог обаче избира да се върне в родния си град, където да бъде полезен на пациентите там, предава БНТ.

Ивайло Парев е 5 курс студент по медицина в София. В многопрофилната болница в Разлог е доброволец вече 4 години, като през последните две дава дежурства и в Спешния център на лечебното заведение. Избрал е да специализира инфекциозни болести и въпреки ниското заплащане доктор Парев е решил да продължи лекарската си кариера в болницата на родния си град.

„Не може провинцията да остане без здравеопазване. Нашите приятели, родители, баби и дядовци, те не мога да бъдат оставени на произвола. В провинцията също има път за кариерно развитие, пациентопотокът е много голям, като специално в разложката болница това се потвърждава“, заяви д-р Ивайло Парев.

„Парите не са всичко. Понеже много колеги остават в София, заминават за чужбина именно от финансова гледна точка, но смятам, че винаги едното е за сметка на другото“, коментира д-р Парев.

Младите лекари, които избират да работят в по-малките болници, където работата също е много, дават енергия и на по-опитните, казва един от колегите на д-р Парев.

„За да функционира нормално всяко лечебно заведение, трябва да постъпват все повече нови млади кадри, които заменят другото поколение лекари. Това са уникални млади хора, отдадени на професията. Доктор Иво Парев през цялото време на ковид пандемията, винаги е бил някъде доброволец на първа линия. Дали е бил в спешна помощ, дали във вътрешно отделение“, заяви д-р Емил Тончев, директор на отделението по „Образна диагностика“ в МБАЛ-Разлог.

Ако в следващите 10 години тенденцията младите лекари да остават в големите градове, а други да избират чужбина не бъде обърната, болниците в малките населени места ще изчезнат заради липса на кадри.

Източник: regiona.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
МОНДИАЛ 2022 КАТАР
error: Content is protected !!