Горещи новини

Петков: Сваляме акциза за горивата срещу инфлацията

| 11:08

Високата инфлация днес е породена от високите цени на горивата, нефта и природния газ. Това заяви преди днешното правителствено заседание министър-председателят Кирил Петков.Той посочи, че България е предложила на Европейската комисия (ЕК) общо намаляване на акциза върху горивата. Всички страни в ЕС да сключват общ договор за покупка на природен газ и така ще се договарят по-добри цени, разясни Кирил Петков българското предложение. Освен това при договорена цена над 50 евро на мегаватчас ще се прилагат мерки за намаляване на цената до това ниво.

Обсъждането на българския план от лидерите на всички държави в ЕС ще е още в четвъртък.

Координирано намаляване на акциза за горива. Така ще покажем на всички превозвачи, че се грижим за тях“.

„Трябва да има и засилен диалог с доставчиците на втечнен газ. За да можем да имаме втори сценарий независимо от войната в Украйна“, каза още Петков.

„Предложихме и задължително запълване на газохранилищата на 90% до следващата зима“, поясни премиерът и допълни:

„Едновременно с това искам да благодаря на Министерство на финансите (МФ) и Министерство на енергетиката (МЕ) за днешното предложение, че се удължават четирите програми за помощи във връзка с цената на цените на тока“.

„Трябва да направим така, че тази външна криза, която заля цяла Европа, да бъде поносима за българските условия и бизнес. Това е грижата, която ние полагаме“, каза Петков.

Правителството ще удължи програмата за подкрепа на бизнеса за сметките за ток като отпусне още 738 млн. лв., уточни премиерът. Таванът на помощта се вдига от 250 на 300 лв.

Източник: fakti.bg

Последвайте ни:

1 Comment

  1. Махни и ддс то не само акциз направи също да излезнем от евро съюза

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
МОНДИАЛ 2022 КАТАР
error: Content is protected !!