Горещи новини

Петков от Гърция: От септември вкарваме азерски газ, падат всички цени

| 15:57

До края на юни се очаква да бъде готов газовия интерконектор в района на гр. Комотини, Гърция.  Премиерът Кирил Петков днес направи оглед на газовата връзка между Гърция и България, която трябва да свърже газопреносните мрежи на двете съседни държави, осигурявайки достъп до Южния газов коридор и до редица нови източници на природен газ.„Физическата инфраструктура вече е налице. Това означава, че сме напреднали много – за последните три месеца е направено повече, отколкото за последната година. През юни ще бъде крайната дата за финализирането на проекта. Всички тръби са сложени, очакваме да бъде готов до края на юни, а през септември да върви азерски газ“, посочи премиерът.

По думите му това ще доведе до спад на цените във всички сектори.

„Азерският газ е на една пета от цената на този, който купуваме. Говорим за огромна ралзика, която ще се отрази на цените на всичко, което купуваме“, посочи Петков.

Той подчерта, че съжалява, че трасето не е било готово още тази зима, за да няма толкова високи цени, каквито имаше през зимата.

По думите му правителството няма намерение да реже тотално доставките от „Газпром“.

Премиерът обаче посочи, че трябва да сме готови за всякакъв сценарий, включително за такъв, при който нямаме доставки оттам.

„Ако нещата се оправят, няма война и може да се преговаря, газът от „Газпром” ще бъде част от нашия микс. Съвсем различно е да преговаряш с една страна, когато имаш опции”, категоричен е Петков

Източник: trafficnews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
МОНДИАЛ 2022 КАТАР
error: Content is protected !!