Горещи новини

Петков: Готови сме за правителство на малцинството, Василев: Слави Трифонов е предубеден и с предубеждение не може да се спори

| 17:39

„Готови сме за правителство на малцинството. Няма да харчим пари без надзор“. Това заяви премиерът Кирил Петков на пресконференция на „Продължаваме Промяната“, която започна, минути след като Слави Трифонов обяви, че ИТН напуска управляващата коалиция.„Правителство на малцинството в този случай е много по-добре, отколкото правителство, на което му се извиват ръцете”, каза още премиерът.

Преди това той обясни и какво се е случило по-рано днес в Министерския съвет.

„Министър Караджов от ИТН поиска увеличаване на бюджета с 3,6 млрд. и допълнително да бъдат платени на тези фирми, които в последните месеци бяха разследвани от министър Рашков. Когато казахме, че този бюджет е, за да намалим цените на бензина и дизела, те казаха, че няма да се съгласят, ако парите не отидат за тези компании. Днес им казахме в МС, че това няма да стане”, каза Петков.

Премиерът заяви още, че първото напрежение с „Има такъв народ” се е появило, когато кабинетът не е дал първите искани 1,1 милиарда във връзка с ремонтите.

„Тогава направихме проверки и видяхме, че 80-90% от тези строежи са реално не леки поправки на пътя, а истински строителни дейности, направени под предлог, че са леки ремонти. Колегите от МРРБ знаеха, че това ще излезе като публична информация”, каза Петков.

И продължи с Антикорупционната комисия.

„Едно от големите обещания на коалицията беше да реформираме КПКОНПИ. Вече шест месеца тя се управлява от заместника на Цацаров. Идеята ни беше да сложим човек с добра репутация в борбата с корупцията”, обясни Петков. „Вече 6 месеца се бавим със закона за КПКОНПИ. А те не били съгласни, не били готови, трябвало да се обсъжда и т.н. Е, няма да обсъждаме повече! Още утре внасяме Закона”, категоричен бе министър-председателят.

„Днес е денят на водораздела. Може да сте от страната на корупцията, от страната на мафията, от страната на хората, които използват обществен ресурс, за да си го сложат в джоба, или да имаме принципна позиция, където всеки лев трябва да се отчита на хората, които са ги дали, защото това са парите на всички нас. Затова искам да кажа, че правителство на малцинството в този случай е много пъти по-добре, отколкото едно правителство, в което се опитват да му се извиват ръцете за допълнителни пари, се спират истинските реформи, се спират законодателните реформи и най-голямата и най-важната организация за борба с корупцията се спира, когато имаме такъв кандидат като министър Рашков”, каза Петков.

„Тази коалиция беше трудно сформирана от партии, които са много различни по своята същност – и като разбиране за икономика, и като разбиране за социална политика, и като разбиране за най-добрия начин за това България да се интегрира на международната сцена”, каза вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.

„Някои от вас в различни интервюта са ме питали къде е червената линия на „Продължаваме Промяната” и ние ясно сме заявявали, че тя е да не допуснем кражби. Днес сме тук точно заради тази червена линия”, каза още Василев. „Може да имаме различия какво е най-добре да се направи или как е най-добре да се подпомогнат фирмите и гражданите и за това как е най-целесъобразно да се разходва ресурсът, но не може да имаме различия по това, че не трябва да се допускат кражби и по това, че трябва да се упражнява ефективен контрол за всеки лев държавна пара”, заяви Асен Василев.

„Имахме 2 основни цели. Първата – нов закон за КПКОНПИ. „Има такъв народ” каза, че искат да имат в КПКОНПИ специален борд от 4 човека, всяка партия да има човек в този борд и да се слага вето от всеки един, ако КПКОНПИ разследва група от хора, които от тяхна гледна точка не са правилните хора. Няма как да има инструмент, който да работи ефективно, когато някакви бордове могат да слагат вето кой да бъде разследван и кой не”, каза Петков.

„Тази коалиция беше трудно сформирана от партии, които са много различни по своята същност – и като разбиране за икономика, и като разбиране за социална политика. Имаше едно разбиране в основата на формирането на коалицията и това разбиране беше, че ще се сложи край на кражбите и, че парите на българите ще бъдат разходвани прозрачно, целесъобразно и законосъобразно. Нашата червена линия е да не допуснем кражби, днес сме тук точно заради тази червена линия“, заяви на пресконференцията на „Продължаваме промяната“ вицепремирът и министър на финансите Асен Василев.

По думите му може да има различия какво е най-добре да се направи, как е най-добре да бъдат подпомогнати българските граждани и българските фирми, как е най-целесъобразно да се разходва ресурсът, който държавата събира от гражданите, но не може да има различния по това, че не трябва да се допускат кражби и по това, че трябва да се упражнява ефективен контрол върху всеки лев държавна пара.

„Няма как да допуснем обществени поръчки, които не са на най-ниска цена, а съдържат компонент есе колко добре пълним дупки. Това се правеше в едно друго управление, няма да се прави в нашето управление. Слави Трифонов е предубеден и с предубеждение не може да се спори“, допълни Асен Василев.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!