Горещи новини

Петков: Всички европейски лидери ни поздравиха, време е сега РСМ да каже, че иска да е част от ЕС

| 18:26

Народното събрание днес взе едно наистина отговорно решение, каза премиерът в оставка Кирил Петков по повод даването на мандат за вдигане на ветото за европреговори с РСМ.



От Брюксел, където е на Европейски съвет Петков каза, че трябва да благодари на доста хора, помогнали да се стигне до този резултат.

„Започвам от външния министър Теодора Генчовска, която каза ясно, въпреки натиска от партията, която я е издигнала да каже нещо друго – каза ясно, че това е най-доброто решение за България. Благодаря ѝ за смелостта въпреки постовете във Фейскбук на Слави Трифонов“, каза Петков.

Той благодари и на депутатите, които, по думите му „са събрали нужната подкрепа за толкова отговорно решение“.

„Това, което европейските лидери оцениха е, че България направи своята стъпка. Оцениха, че това решение е решението, което френското правителство, ЕС реално подкрепя и осъзнава, че българските изисквания стават европейски. Сега е време за правителството на РСМ да поведе своята нация. От тях зависи в момента е да кажат, че искат да са част от ЕС и са готови да направят стъпките, за да стане реалност“, каза Петков.

Надява се, че с помощта на европейската дипломация и НАТО-вските партньори РСМ ще преодолее вътрешните трудности. „Изцяло задачата е при тях. Европейската дипломация сега ще започне да работи усилено, за да може предложението да се приеме“.

Петков заяви още, че всички европейски лидери са ни поздравили за това, че сме заели проевропейска позиция – от Еманюел Макрон, Шарл Мишел и Олаф Шолц, до Урсула фон дер Лайен.

„Всичките премиери ни поздравиха и ни благодариха, че и те са разбрали условията, които са важни за България, а тези условия са европейски. Много е важно правата на българите да са защитени в РСМ“, каза още той.

Това решение трябва да бъде с максимално широка подкрепа, допълни той. Дори и тези, които са гласували против – дори и „Възраждане“ осъзнават, че това е единственият начин да се защитят правата на българите в РСМ.

След като Генчовска също е подкрепила предложението, Петков заяви, че Слави Трифонов и Тошко Йорданов са използвали реториката като политическа дъвка, която се използва по най-грешния начин.

Петков е в белгийската столица за редовното заседание на Европейския съвет. Европейските лидери обсъждаха войната в Украйна, включително и въздействието ѝ върху глобалната продоволствена криза.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!