Горещи новини

Петков: Бизнесът ще получи компенсации за тока и през април

| 13:49

Бизнесът ще получи компенсации за високата цена на тока и през април. Това заяви на брифинг премиерът Кирил Петков след среща с работодателските организации у нас, съобщи БНТ. В срещата участваха и министрите на енергетиката Александър Николов и на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.Работи се и върху възможността бизнесът да сключва дългосрочни договори за закупуване на електроенергия, така че пикове в цените да не се отразяват толкова рязко върху икономиката у нас, обясни премиерът.

„Изправени сме пред безпрецедентна криза откъм войната в Украйна, цените на газа и тока. Осъзнаваме, че голяма част от факторите са външни и България в момента е в средата на почти перфектната буря. На срещата с работодателските организации се обединихме около това, че всички сме в една лодка и заедно ще излезем от кризата на базата на знанията и диалога, който имаме“, допълни Петков.

Конкретните параметри на компенсациите за април ще станат ясни до края на седмицата, заяви енергийният министър Александър Николов. Ще се разгледат и всички възможни средносрочни и дългосрочни решения, така че да се осигури максимална предвидимост за бизнеса за година напред.

До април се очаква да бъде изработен нов механизъм за подпомагане на икономиката, така че помощта за високите цени на енергоносителите да бъде увеличена, каза вицепремиерът Корнелия Нинова. Точният размер предстои да бъде уточнен.

„Без стабилна икономика няма как да излезем от кризата, затова правителството и държавата декларираме, че с всички възможни законови средства ще подпомогнем българската икономика, така че предприятията да продължат да работят без да съкращават хора“, подчерта министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

По повод напрежението, което се създава около цените на някои стоки, Кирил Петков призова хората да не се поддават на паника и увери, че властите следят внимателно ситуацията със стоките, за които се пускат слухове, че може да привършат.

„Не се поддавайте на паника, няма да свършват тези продукти. Цените се качват, но на база инфлация, а не в пъти. Избягвайте паника, за да не даваме възможност на спекуланти да ловят риба в мътна вода. Всички заедно трябва да знаем, че имаме правителство, което работи и осигурява систематично решение на проблемите“, каза Петков.

Министър-председателят отправи нападки към опозицията за критиките, които отправя в този момент.

„В момента гасим пожар след пожар, навсякъде е продънена системата, а в същото време чуваме коментари „Ние ще решим за един ден всичко!“. Какво правихте последните 10 години? Оказва се, че трупаните проблеми с десетилетия сега трябва да ги решим за 90 дни. Точно заради този тип изказвания в момента имаме всички тези спекулативни кризи“, заяви премиерът.

Председателят на Българската стопанска камара Добри Митев изрази удовлетвореност от срещата.

„Надяваме се да успеем да изготвим работещ механизъм за компенсация и намиране на устойчиво решение за в бъдеще“, заяви той.

На брифинга премиерът Кирил Петков коментира и телефония разговор, който проведе с президента на Украйна Володимир Зеленски.

Украинският президент е помолил България за всякаква помощ, каквато е в състояние да осигури и за положителен подход за разговорите за интеграцията на Украйна в ЕС.

Благодарил е за хуманитарната помощ, която България вече изпрати, а също и за подкрепата, която страната ни оказва на бежанците.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
МОНДИАЛ 2022 КАТАР
error: Content is protected !!