Горещи новини

Песков: Русия ще иска плащания в рубли не само за газа, но и за други износни стоки

| 21:27

Русия ще разширява използването на националната си валута в международната търговия. Това заяви в телевизионно интервю говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той уточни, че схемата с продажбата на природния газ за рубли ще се прилага в бъдеще при износа и на други стоки.В интервю за седмичното обзорно предаване на държавната телевизия “Москва, Кремъл, Путин” Песков обясни, че европейските потребители на руски природен газ всъщност ще продължат да плащат в долари и евро. Сумите ще постъпват по сметки в руската “Газпромбанк”, която на свой ред ще ги конвертира в рубли.

„За европейските компании де факто нищо няма да се промени. Де юре това ще бъде вече друга система“, посочи Пеков и допълни:

„Засега това е прототип на системата, но не се съмнявам, че в бъдеще тя ще се разпространява върху нови групи стоки и ще заема все по-голямо място в нашите външнотърговски отношения“.

Според говорителя на Кремъл все повече страни ще преминават към разплащания в национални валути заради ерозията на доверието към долара и еврото като световни резервни валути.

Според Песков в съвременния свят не е възможно Русия да бъде напълно изолирана.

„Светът е много по-голям от Европа. Русия също е по-голяма от Европа. Рано или късно ще ни се наложи да възстановяваме диалога. Независимо от това дали някой отвъд океана иска или не иска“.

Песков заяви, че лична среща между президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Володимир Зеленски е “хипотетично възможна”, но преди това преговорните делегации на двете страни трябва да подготвят не списък с идеи, а конкретен писмен документ.

Източник: nakratko.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
МОНДИАЛ 2022 КАТАР
error: Content is protected !!