Горещи новини

Пациентски организации и БЛС против изцяло електронните рецепти

| 11:13

Отстъпването на пандемията извади на преден план много дълго чакани реформи в здравеопазването. Една от тях – от 1 май всички рецепти да станат дигитални. От близо година изцяло електронни са рецептите за лекарства, заплащани от Здравната каса.„Най-голямата полза е информацията, която се трупа за всеки един пациент и не само за лекарствата. В неговото здравно досие се трупа информация за всичко, което е правил – изследвания, прегледи, отпусканията на лекарствата също и дали те съответстват на предписаните количества и всичко това оптимизира лечението, намалява грешките“, твърди Николай Костов, Асоциация на собствениците на аптеки.

От Българския лекарски съюз обаче смятат, че това ще доведе до редица затруднения в достъпа до лекарства за пациентите. На същото мнение са и пациентски организации, като основното им притеснение е за Спешната помощ.

„Спешният лекар отива на един адрес, той щял да има приложение. И ако този спешен лекар има затруднения с приложението, той рано или късно ще изпише лекарството, обаче се губи време за спасяване на живота на друг пациент. Това, което също много ни притеснява – за хората с продължаващо лечение тази рецепта ще важи до 6 месеца. Какво се случва на втория-третия месец, когато пациентът е забравил датата на издаване на електронната рецепта, защото за да получиш лекарствата трябва да си кажеш ЕГН-то и датата на издаване. Датите се забравят. И фармацевтът ще започне да рови и пациентът ще стои и ще чака и опашка ще се трупа“, коментира Пенка Георгиева, председател на пациентска организация.

Според пациентските организации има риск аптеките в малките населени места, които нямат договор с НЗОК, да затворят – заради невъзможност да заплащат за софтуер и поддръжка.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
МОНДИАЛ 2022 КАТАР
error: Content is protected !!