Горещи новини

Патриарх Неофит в обръщението си за Рождество: В тежкото изпитание на пандемия нека бъдем мъдри и добри

-10:26-Razloginfo.com

На Бъдни вечер в катедралния храм „Александър Невски“ в София беше отслужена традиционната служба за празника, на която Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит произнесе приветствие:



„Обичани в Господа братя и сестри! Пред нас отново е святата нощ на очакването, белязало цялата история на човечеството и вече две хилядолетия, намерило своето осъществяване в раждането на Богочовека, дошъл в света заради нас и нашето спасение.

Спасителят ни донесе своя мир, помири ни с небесата и един с другиго в изпълнение на предвечната Божия воля, за да се спасят всички човеци и да достигнат до познание на истината.

Отново сме в радостта и чувстваме единството със цялото творение, подготвяйки се, заедно със светите ангели и мъдреците от изтока, с витлеемските пастири и цялата безсловесна твар, да посрещнем Него – предвъзвестеният от вехтозаветните пророци Божествен младенец, повит и лежащ в ясли; Да възприемем с вяра тайнството на боговъплъщението и, заедно с праведния Симеон, да бъдем свидетели на спасението, що Бог е приготвил пред лицето на всички народи. И днес, и в апостолските времена, Бог всеки ден приобщава към църквата си човеци към спасение.

„Словото стана плът и живя между нас, пълно с благодат и истина. И ние видяхме славата, слава като на единороден от Отца“. Синът Божи стана син човешки, за да направи нас – чедата на човешкия род – чеда Божи, като ни обгърне със своята безгранична Божествена любов и изкупи греховете ни. И като чеда Божии да ни прави и наследници Божии, призвани да получават обещаното вечно наследство.

Да бъдем достойни за това велико Божие благодеяние и прещедър дар на божествената любов; да подражаваме на Божието човеколюбие и Божията милост като се стараем да следваме примера на Спасителя, който идва след нас с божествено смирение; който не дойде да му служат, но да послужи с живота си и като богочовек ни посочи пътя на светлината, мира и любовта на себеотдаването, саможертвата и добротворчеството. Светът, в който живеем, е същият, както и в годините на земното служение на Спасителя – свят на страдания, болка, скръб, злини и неправда. От мига на Боговъплъщението е посято семето на спасението, който трябва да дава плод във всекиго от нас, в нашите думи и дела, в живота ни, според завещания от Христа Исуса личен и неизменен образец. Този свят ще познае, че сме чада Божии, които обичаме и следваме неговите повели, само виждайки нашата любов изразена не само на думи, но и на дела, удовлетворени в милост и човеколюбие, във взаимопомощ и саможертва към всеки човек, нуждаещ се от помощ, подкрепа и закрила, внимание и от искрена нелицемерна любов! Братя и сестри, подражавайки на Господа, ще бъдем достойни да го посрещнем с радост в деня на неговото пресветло Рождество. Мирът и любовта на Богомладенеца Христа да бъдат с всички нас и светлината на Рождеството да огрява изобилно сърцата. Благословена да бъде традиционната празнична трапеза на Бъдни вечер. Честито Рождество Христово!“По-късно в посланието си за Бъдни вечер патриархът се обърна с думите: Възлюбени в Господа братя и сестри, в навечерието на Рождество Христово, в святата нощ на очакването на Божия син, идващ в света заради нас и нашето спасение, отново съпреживяваме дивното събитие, увенчало дългите очаквания на старозаветните праведници и превърнало човешката история в Богочовешка, в история на спасението, в история, която продължава и днес, в която участваме всички ние – живеещите с вяра в Христа Иисуса и с надежда за възкресение и живот в бъдещия век. Това очакване има своето най-дълбоко основание във факта на Боговъплъщението, защото Бог заради това стана човек, за да приобщи човека към божествения живот като го изтръгне от смъртта и тлението и го осинови в тайнството на спасението. Пътят до пълнотата на богочовечеството е дълъг и на никого от нас не е дадено да знае тайната на новото небе и новата земя, които очакваме според Божието обещание. Изповядваме истините на Божието откровение, защото знаем, че Господ е верен на своите обещания и го познаваме като човеколюбец и Бог на милостта и любовта. Тях той показа най-ясно, когато, по своя воля, в проява на божественото си величие, унизи себе си като прие образ на раб и се уподоби на човеците, за да можем ние, на свой ред, да се уподобим нему и да влезем в радостта му, наследявайки обещаното царство на мира и любовта. Това е нашето призвание!

Това е, което Бог и днес очаква от всекиго от нас – да следваме пътя на богоуподобяването, за да сме достойни за името Христово, да търсим винаги царството на Бога и неговата правда. Нека събираме съкровищата си не на земята, а на небето, помнейки, че където е на човек съкровището, там ще бъде и сърцето му. Да не се изкушаваме от съблазните на света и да не позволяваме да разрушават вярата ни!

Страданието, болката и мъката, които за съжаление и днес са навсякъде около нас, да не ни карат да се съмняваме в правотата на Божиите слова, а във всяко изпитание да виждаме възможност за подражаване Христа, в изява на онази любов към ближния, която сам Той ни показа и към която днес ни призовава. Бог дойде в нашия свят не заради здравите или благоденстващите, а заради болните и измъчените, за да изцери всяко страдание и да отрие всяка сълза! Нека му подражаваме!

В тежкото изпитание на пандемията сме свидетели на толкова много мъка и болка, на преждевременно погубени човешки животи! Да бъдем мъдри и добри, да се молим за лекарите и за всички, които се борят за здравето и запазването на човешкия живот!  Бог да ги укрепва!

Братя и сестри, за всички, които следват призива на Спасителя за жертвена на любов към ближния, празникът на святото Христово Рождество ще бъде истинска радост и осъзнато тържество на вярата! Благословена да бъде традиционната празнична трапеза на Бъдни вечер, която ни събира с най-близките в очакване на Божия син. Мирът и благодатта на Богомладенеца Христос да бъдат с всички нас! Честит празник! Честито Рождество Христово!!!“.

В християнския свят Рождество Христово се възприема като празник на надеждата, която се ражда, за да изпълни сърцата на вярващите с радост. Тогава ежедневната суета отстъпва пред семейния празник и най-близките до сърцето хора.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!